Zwevende Straatverlichting

1012

Het Catharinaplein in Eindhoven is verlicht met ‘FreeStreet’ LED-straatverlichting van Philips. Het sfeervolle plein is een aangename ontmoetingsplek vanwege het ´zwevend´ licht onder en tussen de bomen.  “Eindhoven heeft voor FreeStreet gekozen, omdat het zwevende verlichtingssysteem is aangepast aan hoe mensen zich bewegen en gedragen, in plaats van dat mensen zich moeten aanpassen aan waar de verlichting staat. Dit vind ik een goed voorbeeld van technologische vooruitgang”, zegt Mary-Ann Schreurs, wethouder van innovatie, cultuur en openbare ruimte in de gemeente Eindhoven. “Enerzijds hebben we profijt van de nieuwe verlichting vanwege het minimaal gebruik van lantaarnpalen, omdat dit extra publieke ruimte mogelijk maakt voor voetgangers en fietsers. Anderzijds draagt het sfeervolle licht ‘s avonds bij aan de intimiteit van het plein.”

“De intieme sfeer van het plein wordt versterkt door FreeStreet, omdat we een verlaagd lichtplatform tussen de bomen hebben gespannen”, zegt Petra Hulst, Lighting Designer Philips. “Op ongeveer vier en halve meter hangt het lichtsysteem met behulp van slechts vier palen. Het lichtsysteem hangt net onder de boomkruin van de volwassen boom. In tegenstelling tot conventionele lantaarnpalen is het lichtpunt daarmee laag ingezet en is er overal licht, zowel onder als tussen de bomen.”

“Het was voor ons ook van belang dat de LED-straatverlichting duurzaam is en energiezuinig”, aldus Schreurs. “Daarnaast zijn de onderhoudskosten lager dan bij conventionele verlichtingsoplossingen.”

Het ontwerp van FreeStreet is bijzonder omdat de LED-lampen verwerkt zijn in slechts één kabel, de lamp is als het ware een verdikking van de kabel. Hierdoor is het mogelijk om grote ruimtes te overspannen waarbij de kabels niet gaan schommelen en de lampen naar beneden blijven gericht. FreeStreet is vanwege dit unieke ontwerp onderscheiden als prijswinnaar van de Dutch Design Award 2011.

Tot slot zegt Schreurs: “Ik denk dat mensen de nieuwe verlichting niet eens zullen opmerken, omdat het hen niet belemmert. Wel zullen zij meer gebruik van het sfeervolle en ´s avonds goed verlichte plein kunnen maken als gezellig trefpunt met bankjes rondom de net geplante bomen.”