Ziut ontwikkelt lichtmast die fijnstof afvangt

678

Ziut heeft een lichtmast ontwikkeld die fijnstof afvangt. Het fijnstof reductiesysteem voor lichtmasten is ontwikkeld in samenwerking met BAM Infratechniek. Het gepatenteerde systeem maakt gebruik van een innovatieve techniek, naar een conceptidee van Jan Marijnissen en Rein Roos van de TU Delft.

Het idee is eenvoudig: er wordt een systeem met elektrostatische werking gecreëerd op een plek waar fijnstofdeeltjes langskomen. Elk deeltje dat langskomt krijgt een kleine positieve lading mee. Vervolgens worden ze als een magneet aangetrokken door speciale platen, waar ze neerslaan. Zo verdwijnt fijnstof uit de lucht. In de toepassing op de lichtmast past dit proces in een handzaam cilindervormig apparaat. Komende tijd wordt dit systeem verder geoptimaliseerd.

Fijnstof vormt bij uitstek een probleem bij windstil en droog weer. Dan worden de stofdeeltjes immers niet weggeblazen door de wind of neergeslagen door de regen. Uit proeven van BAM Infratechniek en de gemeente Amstelveen met deze fijnstof reductietechnologie is gebleken dat een fijnstofreductie van 30% of meer behaald kan worden, juist onder droge omstandigheden en bij lage windsnelheden. De gemiddelde reductie onder alle omstandigheden lag rond de 10%.

Tijdens de Dag van de Openbare Ruimte kunt u kennis maken met deze unieke mast. U vindt ons in hal 2, standnummer 2.026.

Voor meer informatie kunt  contact opnemen met Ziut BV