Ziut legt onderzoek LichtopNatuur aan

826

Ziut realiseert aanleg voor uniek project LichtopNatuur

Op 15 maart was het zo ver: de verlichting voor het project LichtopNatuur werd ontstoken. Ziut legde het kabeltracé aan en plaatste de lichtmasten voor dit bijzondere initiatief. De lichtmasten staan midden in de natuur op een aantal van Nederlands donkerste plekken. Het project, uitgevoerd door de Universiteit van Wageningen, onderzoekt het effect van kunstlicht op flora en fauna.

 Waar eerder alleen bekend was dat vleermuizen minder gevoelig zijn voor amberkleurig licht, weet niemand wat het effect is op andere dieren. De uitkomsten van dit project worden dan ook wereldwijd gevolgd.

De verlichting plaatste Ziut in de bossen bij Kootwijk, Epe, Hijken, Brummen, Delen en op Defensie schietterrein ASK Doornspijk. De locaties waren slecht bereikbaar en de eerste gelegenheid om een voedingspunt te creëren, lag vaak enkele kilometers ver van de sites. In totaal is ruim twaalf kilometer aan kabel ingegraven en gelegd in het bos om een kleine 100 lichtmasten aan te sluiten. Na de deadline, 16 maart, mocht er niet meer in de bossen worden gewerkt omdat vanaf die dag het broedseizoen begon. Ziut heeft deze belangrijke deadline weten te halen.

In 2011 voerde de Universiteit van Wageningen een 0-meting uit van de populatie en het gedrag van plant en dier op de sites. Nu de proefinstallatie gereed is, wordt er door diverse (vrijwilligers) instanties metingen gedaan in de flora en fauna. Het unieke van deze proef is dat het effect van licht niet eerder op een soort dier of plant werd gemeten. Verschillende lichtkleuren (golflengtes) worden getest. Er worden geen specifieke armaturen getest.

Klik hier meer informatie en om het verloop en de uitkomsten van de proef te volgen.

Dit project is zelfs nieuws op NOS.nl. Klik hier voor het geluidsfragment.