Zaanstad plaatst lichtmasten met authentieke uitstraling

569

Om de authentieke uitstraling van de Westzijde te perfectioneren besloot de gemeente ook de lichtmasten en armaturen te vervangen. Gekozen werd voor lichtmasten met een traditionele, nostalgische look. Voor de Gedempte Gracht waren eerder speciale masten en armaturen ontwikkeld, voor de Westzijde waren deze echter niet geschikt door het verschillende karakter van de twee gebieden. Bovendien wilde men voor de historische linten in de stad een eigen identiteit creëren. In de zoektocht naar een partij die hierin kon voorzien kwam men bij Mast Services Nederland terecht. “Dit is één van de bedrijven die dit soort lichtmasten op maat kunnen maken”, verklaart De Vries de keuze. Gemeente en Mast Services Nederland trokken samen op bij het maken van het ontwerp van de lichtmast. Vooral Kadir Saker had een grote bijdrage aan de ontwikkeling van de mast. Met als gevolg dat zijn initialen naamgever werden van de nieuwe lijn masten: de KS-lijn.
Om na de ontwerpfase een eerste indruk te krijgen van de mast is een 3D-model gemaakt. Vervolgens is een realistisch model gemaakt.

Walvisvaart
Bovenin de mast zijn twee walvisjes te zien, die refereren aan het wapen van Zaandam en de geschiedenis van de stad : van de scheepvaart, scheepsbouw en walvisvaart. . Daarnaast komt de walvis terug in een sierring onderin de mast. Deze walvis wordt van binnenuit aangelicht door led. Omdat de ring van licht doorlatend kunststof is, komt dit bijzondere detail vooral ’s avonds goed tot zijn recht. Het armatuur op de mast is de Valentino van Schréder.

In de afgelopen tijd zijn in de Parkstraat en rond de Bullekerk in Zaandam de eerste twintig masten geplaatst. Later zullen nog een 34 masten worden geplaatst, gedurende de herinrichting van de Westzijde wordt gerealiseerd. Bovendien geldt de nieuwe mast als nieuwe standaard voor de historische linten in de stad. Op het moment dat deze straten een opknapbeurt krijgen of als er nieuwe masten geplaatst dienen te worden, wordt hier de KS-lijn toegepast. Op die manier ontstaat eenheid in de stad.

Nieuw beleidsplan: focus op esthetiek en besparing
In maart 2017 stelde de gemeente Zaanstad een nieuw beleidsplan openbare verlichting op. Met dit plan sorteert de gemeente voor op de toekomst, waarin de rol van openbare verlichting in de samenleving zal veranderen. Bovendien zet Zaanstad in op duurzaamheid en energiebesparing. De overgang naar led krijgt de komende tijd zijn beslag.

De gemeente ziet tevens een rol voor openbare verlichting bij het behalen van de ambitie om het toerisme in Zaanstad de komende jaren verder te ontwikkelen. Daarbij krijgen de cultuurhistorische omgeving en objecten aandacht. Het aanlichten van gebouwen en de omgeving is hierbij een belangrijk onderdeel. Maar ook innovatie en het ontwikkelen van maatwerk producten als de KS-lichtmast met de walvissen past binnen dit beleid. Bovendien is de nieuwe mast gemaakt van duurzaam materiaal en is gekozen voor een ledarmatuur.

bron: Mast Services Nederland