Wat is gelijkstroom?

4960

Tegenwoordig wordt in de openbare verlichting veel gesproken over gelijkstroom. Alleen wat is dat nou?

DC is de afkorting voor direct current, gelijkstroom. Maar wat is het eigenlijk? En wat is het grote verschil met AC (wisselstroom)? En wanneer en waarom is DC een betere spanningskeuze dan AC?

Direct Current (DC) is samen met Alternating Current (AC) de belangrijkste spanning voor energiedistributie. Bij gelijkstroom of DC lopen de elektronen in een elektrische geleider altijd dezelfde richting op van de plus naar min-pool (eigenlijk andersom). De wet van Ohm is direct op gelijkstroom toepasbaar. Het vermogen is eenvoudig te bepalen met de formule stroom keer spanning. De hoogte van de gelijkspanning is over het algemeen constant, maar het hoeft niet per se. Een gelijkgerichte wisselspanning valt ook onder DC, maar wordt in de praktijk afgevlakt met elco’s en stabilisatoren.

Bij wisselstroom wisselt de richting van de elektronen in een geleider continu. Een aansluitcontact (van pool mogen we niet spreken bij AC) is dus steeds afwisselend positief en dan weer negatief. In Europa gaat dit bij een frequentie van 50 Hz, in de Verenigde Staten met 60 Hz. Het magnetische veld om de geleider wisselt ook steeds en dat maakt het mogelijk om in een trafo er leuke dingen mee te doen.

Na de ontdekking van elektriciteit was er een wedloop tussen uitvinders Edison (DC) en Tesla (AC). Beiden bouwden in Amerika energienetten in steden. Maar al snel liep Edison tegen beperkingen aan. Het was onmogelijk om DC over lange afstanden te transporteren zonder enorme verliezen. Bij Tesla lukte dat wel. Hij ontdekte de …….

Verder lezen? Kijk dan bij: Installatiejournaal.nl