Vervanging openbare verlichting op A28

1956

Zwolle – Rijkswaterstaat vervangt de openbare verlichting op de snelweg A28 door ledverlichting. De werkzaamheden maken deel uit van onderhoudswerkzaamheden op de A28 en snelweg A50 en staan gepland om van september 2020 tot februari 2021 te worden uitgevoerd.
We vervangen onder andere de verkeerssignalering om de weggebruikers te attenderen op langzaam rijdend verkeer of files, we vervangen ook de camera’s en vernieuwen voedingskasten. De werkzaamheden gaan 7 september 2020 van start en staan gepland om in februari 2021 te worden afgerond.

Ledverlichting A28
Alle openbare verlichting op de snelweg A28 ter hoogte van Wezep tot Hessenpoort (van km 82,8 tot 100) wordt voorzien van ledverlichting. Allereerst is ledverlichting duurzamer, verbruikt tot zo’n 30% minder energie en heeft een aanzienlijk langere levensduur.

De oude lampen gingen zo’n 4 jaar mee. Ledverlichting heeft een levensverwachting van ruim 20 jaar. Dit heeft tot gevolg dat er minder herstelwerkzaamheden nodig zijn. Hiermee is er aanzienlijk minder hinder voor de weggebruiker. Ook geeft ledverlichting wit, helder licht, wat meer contrast geeft, waardoor de weggebruiker een nog beter zicht heeft. De verkeersveiligheid wordt hierdoor verbeterd.

Daarnaast is ledverlichting beter op de weg te richten en is de hoeveelheid licht beter in te stellen. Het resultaat is een gelijkmatige lichtverdeling en meer licht op de weg, waardoor zowel de omgeving als de natuur minder hinder van strooilicht ervaren.

Overige werkzaamheden
De huidige analoge camera’s voor schouwen van de plusstrook A28 en Incident Managementcamera’s worden vervangen door digitale camera’s. Tevens worden de verkeerssignalering en de voedingskasten op de Traverse Zwolle en knooppunt Hattemerbroek vernieuwd.

De snel- en autowegen in Nederland zijn van een goede kwaliteit. Om dit zo te houden voert Rijkswaterstaat regelmatig beheer- en onderhoudswerkzaamheden uit. Zo kunnen mensen en goederen ook in de toekomst vlot en veilig hun bestemming bereiken.
Hinder snelweg A28
De werkzaamheden langs de weg worden vooral ’s nachts uitgevoerd om de hinder voor het verkeer zo veel mogelijk te beperken. De werkzaamheden staan gepland voor de periode september 2020 tot en februari 2021.

Voor het veilig kunnen uitvoeren van de werkzaamheden kan het nodig zijn eventuele verbindingswegen, toe- en afritten voor 1 nacht af te sluiten. In deze situatie wordt het verkeer omgeleid. De omleidingen worden aangegeven met gele borden en tekstkarren langs de weg. De extra reistijd kan oplopen tot circa 5 tot 10 minuten.

Bron: Rijkswaterstaat