Utrechtse Heuvelrug vervangt straatverlichting en dat scheelt de helft aan stroom

2095

Utrechtse Heuvelrug gaat alle openbare verlichting in de heuvelrugdorpen in stappen vervangen voor energiezuinige ledverlichting. Het energieverbruik daalt daarmee met zeker vijftig procent, zo is de inschatting.

De lantaarnpalen in de Heuvelrug zijn al lange tijd aan vervanging toe. Jaren geleden besloot de gemeenteraad daarom al de verlichting en het kabelnet te vervangen. Gedacht werd aan een leasecontructie. Omdat dat inmiddels geen goede optie is gebleken, stellen burgemeester en wethouders nu aan de gemeenteraad voor om zelf te investeren. Het gaat om een kleine vijf miljoen euro.

35 jaar
In een periode van vijf jaar wordt veertig procent van de lichtmasten vervangen, te beginnen met de oudste exemplaren, zo is het idee. Eind volgend jaar zou dat moeten beginnen. Alle bestaande armaturen worden vanaf dan bovendien vervangen door led-armaturen, wat leidt tot een grote energiebesparing. De komende 35 jaar worden uiteindelijk ook de andere lichtmasten helemaal vervangen.

Klachten over de openbare verlichting in Utrechtse Heuvelrug zijn er al vele jaren. Omdat die is verouderd is een aantal types al jaren niet of nauwelijks meer leverbaar, waardoor vervanging van kapotte exemplaren lang duurt. Dat moet met de vernieuwingsslag zijn afgelopen.

Bron: gelderlander.nl