Strapitec introduceert de Diamond

3715
Strapitec Diamond Gemeente Huizen

Steeds meer gemeenten en bedrijven in Nederland voorzien de openbare ruimte van het nieuwe Diamond armatuur. Het armatuur is in Nederland ontworpen en wordt daar door Strapitec geproduceerd en geassembleerd. Naast het fraaie ontwerp zijn het vooral de technische aspecten die de keuze voor de Diamond overheersen.

Strapitec Diamond

Gemeente Huizen

Nadat Huizen de openbare verlichting geheel verLED had, grotendeels met retrofit als tussenoplossing, was het zoeken naar een goed kegelarmatuur voor de toekomst. Een aantal wijken in de gemeente zijn in de jaren 70 gebouwd en hier staan de masten ver uit elkaar en voldoen de straten niet aan de NPR. Het zoeken was naar een LED armatuur waarbij zonder de masten te verplaatsen de gelijkmatigheid volgens NPR wel gehaald kon worden. Na veel vergelijken binnen een scherp opgezet kader was er nog geen goed armatuur als winnaar uit de bus. Na een aantal gesprekken met diverse fabrikanten heeft Strapitec aangeboden de randvoorwaarden door de beheerder van de gemeente Huizen voor te laten schrijven. Deze kans deed zich voor aangezien Strapitec de ontwikkeling van een nieuw armatuur aan het opstarten was. Zonder verdere afname verplichting is Strapitec binnen dit kader aan de slag gegaan met de ontwikkeling van de Diamond!

Efficiëntie en vriendelijk licht

De Diamond is het meest zuinige kegelarmatuur die tot op heden in de markt verkrijgbaar is. Één van de eisen was een licht efficiënte van minimaal 200lm/W te creëren zonder heldere kap met “prikkende” LED’s. Strapitec heeft gekozen voor een verdeling van 60 midpower LED’s en deze zo te richten dat lenzen overbodig zijn. Lenzen houden immers 10% licht tegen. Deze keuze brengt met zich mee dat de warmteafdracht niet meer dan 5 ℃ ten opzichten van de omgevingstemperatuur bedraagt. Wat vervolgens een aluminium behuizing overbodig maakt en het armatuur in Nederland uit recyclebaar polycarbonaat geproduceerd kan worden. Het is zo ontworpen dat hij makkelijk en snel geassembleerd en weer gerecycled kan worden. Dit verkort de levertijd van het product tot slechts enkele weken.

CO2 footprint en recycling

De constructie van het armatuur is geheel geproduceerd van uv-gestabiliseerd kunststof. De kunststoffen van het niet doorschijnende deel zijn gemaakt van snijresten van andere kunststoffabricaten. Zo wordt voorkomen dat de snijresten niet meer gebruikt worden Gezien onze toekomstige circulaire plicht is het even wennen om langer met onze spullen te doen en spare-parts te gebruiken. Dan is het handiger om de productie in de buurt te houden en niet afhankelijk te zijn van Azië met alle productieprocessen en transport emissies van dien. Transport per vliegtuig en schip zijn bovendien de meest vervuilende transportmiddelen. Hiermee sta je dan al 1-0 achter als je naar de co2 footprint van een armatuur kijkt. Na het product zoveel mogelijk circulair benut te hebben en het materiaal echt aan het einde van zijn levensduur of defect is, wordt de recycling naar bijvoorbeeld een bermpaaltje nog maar een kleine en stap.

Een circulair en slim systeem

Als het armatuur in de openbare ruimte staat en defect is, dan is het niet de bedoeling om hem voor reparatie te openen. Deze wordt dan uitgewisseld voor een nieuw exemplaar en het defecte armatuur gaat voor reparatie retour naar de fabrikant. Vervolgens wordt het armatuur bij de klant of aannemer weer in opslag geplaatst. Dit voorkomt dat er geen vocht in het armatuur komt wat slecht is voor de LED’s en dat de aannemer lang langs de weg staat. Deze productiewijze en beheerfilosofie sluit goed aan bij de circulaire behoefte en overtuigd veel gemeenten om hierbij aan te sluiten. In de kap van het armatuur is genoeg ruimte en daarbij is de driver voorbereid op diverse slimme technologieën die de toekomst ons zal bieden.

Met de Diamond is dit Nederlandse product een verrijking van onze openbare ruimte. Door de hoge efficiënte lichtkwaliteit en aangename gezichtsherkenning is de sociale veiligheid gewaarborgd.

Het tijdloze ontwerp houd rekening met milieuaspecten zoals lichthinder en is circulair te renoveren. Hierdoor staat de Diamond levenslang garant!