Openbare Verlichting brandt op hondenpoep

2112
Hondenpoep

In het Verenigd Koninkrijk wordt hondenpoep gebruikt om het populaire wandelgebied Malvern Hills te verlichten. Dit geeft niet alleen waarde aan hondenpoep maar levert ook een schonere omgeving op.

Tien zakjes met poep zijn genoeg om de staatlantaarn twee uur te laten branden, meldt de BBC. Mensen die hun honden in het gebied uitlaten worden aangemoedigd om de ontlasting van hun viervoeters in de anaerobe vergister werpen. Deze installatie zet het afval om in methaan, dat de lamp van brandstof voorziet.

Waarde uit afval
De lamp staat op een toegangsweg naar de Malvern Hills en is het werk van inwoner Brian Harper. Het idee is echter niet nieuw. Vijf jaar geleden zag Harper een soortgelijk initiateif in een kunstinstallatie in het Amerikaanse Boston.

De hoeveelheid honden die het gebied bezoeken en de overlast die het veroorzaakt, bracht Harper op het idee om het project te ontwikkelen. “Er moet een manier zijn om hondenpoep waarde te geven, zodat mensen er iets nuttigs mee doen”, vertelde Harper aan de BBC.

Hoe werkt het?
Hondenwandelaars kunnen gratis papieren zakjes ophalen om de hondenpoep mee op te scheppen.
De zakjes met poep worden in het apparaat gedeponeerd en door het draaien aan een hendel komt het in de biovergister terecht.
Microben breken het afval af en binnen enkele dagen wordt biogas geproduceerd, dat wordt opgeslagen in een kleine gashouder.
Als de lamp detecteert dat het donker is, kan het zijn eigen gastoevoer inschakelen en wordt een gasmantel ontstoken zodat de lamp verlicht wordt
De lamp is twee jaar getest voordat een pilot in november een succes bleek. Harper is van plan om vergelijkbare installaties in andere gebieden te installeren. Er zijn namelijk volgens schattingen een miljoen honden in het Verenigd Koninkrijk, die per dag 1.000 ton poep produceren.

Bron: Duurzaambedrijfsleven.nl