Roosendaal verlicht ‘smart’ met KFK van Lightronics

2671
Armaturen KFK LORA Roosendaal

In het kader van de cyclische vervanging van de openbare verlichting heeft de gemeente Roosendaal in 2017 368 kegelarmaturen vervangen door KFK LED-armaturen van Lightronics. De KFK-armaturen zijn uitgerust met Ziut TeleControllers. Hiermee kunnen de masten afzonderlijk communiceren via het draadloze (longrange) LoRa-netwerk van KPN. De KFK kegelarmaturen zijn in de gemeente Roosendaal geplaatst ter vervanging van 368 conventionele PL-armaturen in woonwijken en langs fietspaden.

Natuurgetrouwe kleurweergave
Bij de keuze voor de Kleine Flevo Kegel (KFK) zijn, naast de afdeling Beheer Openbare Verlichting, ook bewoners en stedenbouwkundigen betrokken. Marc Stroom gebruikte zijn eigen woonomgeving als proeftuin, waarin verschillende leveranciers werden uitgenodigd om armaturen te plaatsen. “Doorslaggevend voor de KFK waren onder meer de goede prijs-kwaliteitverhouding, het montagegemak en de esthetische waarde van het armatuur. De bewoners waarderen vooral het prettige, niet-verblindende licht en de natuurgetrouwe kleurweergave.”

Besparing
De KFK-armaturen zijn op 4 meter hoogte geplaatst op de bestaande lichtmasten. Voor de verlichting in woonwijken is gekozen voor een a-symmetrisch lichtprofiel (code 7), dat licht werpt waar het nodig is: op de stoep en de straat, niet in tuinen of huizen. De KFK’s die, met een grotere onderlinge afstand, langs fietspaden geplaatst zijn hebben een breedstralend rond optiek (code 8).

De LED’s leveren 2150 lumen bij 14,5 Watt vermogen. Het totale systeemvermogen is 18 Watt, de helft van de conventionele PLL-lampen. De besparing loopt nog verder op door het ingestelde dimregime.

Marc Stroom: “De armaturen schakelen op een lichtsensor. Ze branden vanaf de schemering tot 22 uur op 100% van hun vermogen, daarna dimmen we terug naar 70% om 22 uur en naar 50% om twaalf uur, om ’s morgens om 5 uur weer naar 70% en om 6 uur weer de volledige lichtoutput te leveren tot de lichtsensor de verlichting uitschakelt.”