De Ronde Venen heeft het contract met onderhoudsaannemer CityTec voor het beheer en het onderhoud van de openbare verlichting per 1 januari 2019 opgezegd en afgekocht. De gemeente legt 2,45 miljoen euro neer om eigendom en zeggenschap terug te krijgen. De gemeente wil het pad van duurzame verlichting op en met de overname wordt jaarlijks bijna 2 ton aan leasekosten bespaard.
Verlichting in eigen hand
De gemeente De Ronde Venen neemt de openbare verlichting weer in eigen hand, omdat de kosten dan lager zijn en inwoners met klachten direct bij de gemeente terecht kunnen en het leasebedrijf dus geen tussenstation meer hoeft te zijn, aldus een woordvoerder. In het raadsvoorstel staat ook dat het contract is opgezegd omdat de jaarlijkse stilzwijgende verlenging van de overeenkomst niet rechtmatig was en de overeenkomst sterk gedateerd is. De woordvoerder kon niet achterhalen hoe de gemeente daar achterkwam en waarom nu pas. Ook is het onduidelijk waarom de overeenkomst gedateerd was.
Jaarlijks twee ton besparing
Wel duidelijk is de mate van besparing die het de gemeente oplevert nu het “na een traject van onderhandelingen” een afkoopbedrag heeft vastgesteld. Voorheen betaalde de gemeente 384.000 euro per jaar aan leasekosten, maar vanaf 2019 is de jaarlijkse kapitaallast slechts 190.500 euro. De afschrijvingstermijn van de armaturen is 10 jaar (100.000 per jaar) en voor de masten 23 jaar (90.000 per jaar). Het jaarlijkse verschil is bijna twee ton, wat zal worden bijgeschreven op het begrotingsresultaat. Dat “gewonnen” geld kan worden ingezet voor de gewenste verduurzaming van het lichtareaal. ‘Daar kun je nu eenmaal meer aan doen als je eigenaar bent’, aldus de woordvoerder van De Ronde Venen.
Verduurzaming
Maar het zou ook aan de beleidsdoelen kunnen liggen van de lichtleaser. CityTec werd vorig jaar door netbeheerder Stedin verkocht aan de Utrechtse investeringsmaatschappij Strong Root Capital, omdat de langetermijndoelen van beide bedrijven volgens Stedin niet met elkaar overeenkwamen, meldde RTV Rijnmond destijds. Stedin wilde namelijk duurzamer gaan werken. Het college van De Ronde Venen heeft ook die ambitie en zal daarom in 2019 beginnen met het opstellen van een uitvoeringsplan met daarin een nadrukkelijke plaats voor duurzaamheid. Dan moeten we volgens het college bijvoorbeeld denken aan vervanging met ledverlichting en de inzet van dimregimes.
Bron: Binnenlandsbestuur.nl