Phililps verlicht Empire State Building

977

Het beroemdste kantoorgebouw ter wereld herdefinieert de skyline van New York City met dynamische LED-verlichting die een palet van 16 miljoen kleuren kan weergeven. New York, NY – Het Empire State Building (ESB), dat wereldwijd wordt erkend als een technisch pronkstuk en symbool van New York City, heeft Philips, de wereldleider in verlichting, gekozen als zijn partner om over te gaan naar innovatieve LED’s voor de iconische torenverlichting. De twee organisaties hebben de grenzen van de LED-technologie verlegd voor het ontwikkelen van een dynamisch verlichtingssysteem dat het mogelijk maakt de verlichtingsscènes van de gevel en mast van het gebouw in real-time te veranderen. Naast een handige aansturing van de verlichting biedt het superieure lichtniveaus en benadrukt het de details van de architectuur.

Het ESB huldigt veel culturen en zaken in de wereldgemeenschap met iconische verlichting. De verlichting markeert belangrijke mijlpalen, gebeurtenissen, liefdadige organisaties, landen en feestdagen. Het is een traditie die in 1932 begon toen een eenvoudig zoeklicht werd gebruikt om aan te kondigen dat de in New York geboren Franklin Delano Roosevelt tot President was verkozen. Ter ere van het tweehonderdjarig bestaan van de Verenigde Staten installeerde het ESB gekleurde schijnwerpers om het gebouw ’s nachts met rood, wit en blauw te verlichten, wat leidde tot het huidige, zeer populaire verlichtingspartner-programma. Het nieuwe LED-verlichtingssysteem biedt meer mogelijkheden om de verlichting aan te passen aan elke gelegenheid.

Het ESB vervangt zijn traditionele lichtarmaturen door LED’s als onderdeel van zijn renovatie voor de 21ste eeuw. Met het nieuwe computergestuurde systeem kan een palet van meer dan 16 miljoen kleuren in nagenoeg eindeloze combinaties gerealiseerd worden, inclusief moeilijk te bereiken pasteltinten. Het LED-licht vervangt het huidige palet van 10 kleuren, en maakt het onderhoud ook makkelijker. Voordien was een team vereist dat meerdere uren nodig had om de bijna 400 armaturen van het gebouw aan te passen. Binnenkort zullen ESB-medewerkers met de nieuwe energie-efficiënte technologie in staat zijn verlichting op maat te creëren en te actualiseren.

“In heel ons $550 miljoen kostende Empire State ReBuilding-programma hebben we naar elk aspect van het gebouw gekeken om het energie-efficiënt te maken en technologie van de 21ste eeuw te installeren, passend bij zijn positie van beroemdste kantoorgebouw ter wereld”, zei Anthony Malkin, president van Malkin Holdings. “Het is tijd om onze iconische torenverlichting te moderniseren. Omdat we de traditionele hogedrukontladings- en LED-verlichting naast elkaar hebben staan, zal het publiek aanvankelijk geen duidelijk verschil zien. Maar als in september de overschakeling naar LED is voltooid, zullen we dat wèl zien. We zochten in de markt naar het technologisch meest geavanceerde, energiezuinige en betrouwbare verlichtingssysteem voor het verlichten van dit internationale icoon van de skyline van New York City. Het LED-systeem van Philips zal onze wereldberoemde torenverlichting zoveel meer magisch maken.”

Bovendien maakt de toepassing van de LED-verlichtingstechnologie van Philips het mogelijk het licht te regelen en precies te richten waar en hoe het gewenste effect bereikt wordt. Zogenaamde “rimpel, overvloei-, particle- en burst” effecten, die voorheen niet mogelijk waren, kunnen gemakkelijk geautomatiseerd worden voor het creëren van unieke verlichtingsontwerpen. Het nieuwe verlichtingssysteem stelt het gebouw ook in staat lichthinder te minimaliseren door te verzekeren dat het licht geconcentreerd blijft op de gevel en de mast, waarbij voldoende licht wordt geleverd om het gebouw zichtbaar te maken vanaf elke plek in New York City. Deze eigenschap respecteert niet alleen de nachtelijke hemel maar ook de buren van het gebouw.

“Het verlichten van het Empire State Building was voor ons een technische uitdaging en een ambitie waar we samen met het ESB jarenlang aan hebben gewerkt”, zei Jeff Cassis, algemeen manager van Philips Color Kinetics. “We hebben onze LED-technologie ontwikkeld om een oplossing te bieden die de juiste lichtniveaus en vormgeving voor de gevel van het gebouw kon produceren, waarbij tegelijk recht wordt gedaan aan de identiteit van het gebouw als iconisch symbool van New York en bouwinnovatie. Het resultaat is een uniek LED-verlichtingssysteem dat evenveel licht produceert als de traditionele lichtbronnen die het moet vervangen, en dat toch onmiddellijk kan worden aangepast om de skyline van New York City opnieuw te definiëren.”

Bron: http://www.newscenter.philips.com