Oud, nieuw, karakteristiek én smart: ombouw project DE NOOD armaturen Midden-Delfland

1705
Ombouw de Nood

Al 30 jaar doen de Haagse Kappen van DE NOOD dienst in de gemeente Midden-Delfland. Al die jaren met een SON 50 Watt bol. “Lichttechnisch natuurlijk niet meer van deze tijd”, volgens Edwin Bom van de gemeente Midden-Delfland. En dus was het tijd voor verandering. De gemeente startte een ombouwtraject: met behoud van de klassieke armaturen van SON naar LED mét smart oplossing.>

“Het traject startte met een inventarisatie door Duurzaam Zeeuws Licht samen met DE NOOD van de aanwezige klassieke armaturen”, legt Edwin uit. “Hieruit concludeerden we dat het grootste gedeelte van de verlichting verouderd was en in het geheel niet meer aan de door de NSVV gestelde NPR richtlijnen voldeed. De armaturen waren niet meer water- en stofdicht, waardoor ze sterk vervuild waren aan de binnenzijde.”

En wat hebben jullie vervolgens gedaan?
“We hebben als proef eerst een armatuur geplaatst met Fortimo LLM 21 Watt. Deze kreeg een plek aan de rand van het zogenaamde beschermd dorpsgezicht. Het witte licht maakten ons alleen niet direct enthousiast en zeker niet om deze lichtkleur toe te passen binnen de karakteristieke dorpskernen. Uiteindelijk wees accountmanager
Thomas Akveld ons op de toegepaste armaturen in Maassluis: De ND-Led. Deze lichtoplossing geeft die typische oranje SON-kleur en heeft voor het uiterlijk ook de ouderwetse look-a-like bol. De keuze voor de lichttechniek was daarna snel gemaakt.”
En waarom de keus voor het behoud van de huidige armaturen? “Alles zou in eerste instantie vervangen worden, maar de bestaande armaturen zijn feitelijk onverwoestbaar en tijdloos. Zonde om weg te doen. Ze bleken prima geschikt voor een tweede leven en dus lieten we alles ombouwen naar NDLed. Uit het oogpunt van milieu en hergebruik van materialen en grondstoffen was dit de beste keuze.”

Het ombouwtraject bij DE NOOD hebben jullie op afstand kunnen volgen?

“Van het ombouwen hebben wij tussentijds leuke fotopresentaties ontvangen. Hier is op te zien hoe de armatuur van binnenkomst, reiniging, demonteren tot opbouw weer tot modern armatuur de deur uit gaat bij DE NOOD.”