DE RISE … EEN ARMATUUR VAN AFVAL DAT NOOIT MEER AFVAL WORDT

1138
Oryza Rise grijs

Het in Barneveld gevestigde bedrijf ORYZA richt zich volledig op circulaire armaturen voor de openbare verlichting. Zo is de RISE tot ontwikkeling gekomen.

De RISE is een volledig circulair en energiezuinig kofferarmatuur gemaakt van biobased materiaal.
Dit materiaal lijkt op hout maar is het zeker niet. Het heeft alle positieve eigenschappen van hout maar de negatieve niet. Het materiaal is licht van gewicht, stevig, bestendig tegen vocht en schimmel en vergrijst nauwelijks.

Een van de basisstoffen van de RISE is rijstvlies. Het vlies van de rijstkorrel komt uit Azië, waar rijstplanten worden geteeld. De vliesjes worden als afval beschouwd. Om er een stevig materiaal van te maken, worden ze met calciet (afvalproduct bij drinkwaterwinning) en afval pvc gemengd en additieven. 20 jaar geleden is het materiaal uitgevonden in Duitsland en heeft zich de 2 decennia bewezen. Jaren lang wordt het al toegepast in de gevelbelkleding, tuinmeubelen en vlonderplanken.

Waarom nu een verlichtingsarmatuur van biobased materiaal?

De LED heeft zich de afgelopen 10 jaar ontwikkeld en verbeterd. Er kunnen steeds meer lumen uit een LED worden gehaald. Dit betekent ook dat we minder vermogen nodig hebben om dezelfde lumenoutput te krijgen. Dit resulteert weer in een minderwarmte ontwikkeling achter de LED. Waar eerder een aluminium behuizing nodig was om de koeling te verzorgen is die niet meer nodig. Wij zijn op een punt aangekomen dat er andere materialen gebruikt kunnen worden voor de behuizing van verlichtingsarmaturen.

Nooit meer afval!

Wanneer de behuizing zijn 80 jarige levensduur heeft bereikt of als schade van de mast wordt afgereden dan kan ORYZA hem weer voor 100% opnieuw gebruiken voor een nieuwe behuizing. Het armatuur mag dus nooit weggegooid worden. Wat in het beginstadium afval was wordt nooit meer afval. 100% circulair!

Interesse in de RISE of een offerte willen ontvangen kijk dan op www.oryza-electronics.com. Op de website kan de RISE worden geconfigureerd en vervolgens de prijs worden aangevraagd.

Bron: www.oryza-electronics.com