Openbare verlichting op een netwerk: slim en veilig

1177
Straat verlicht met Osram

Openbare verlichting is noodzakelijk voor de veiligheid van weggebruikers, maar het vraagt ook veel energie.
Met de Streetlight 11 biedt Osram een oplossing voor het platform voor Smart City waarbij het energieverbruik wordt gereduceerd, maar de veiligheid niet wordt verminderd.

Steden willen graag een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Daar wordt mee bedoeld dat de co2-uitstoot zo beperkt mogelijk moet worden gehouden, maar ook lichtvervuiling is vaak een doorn in het oog. Dit mag alleen niet ten koste gaan van de veiligheid in de stad. Een hele puzzel. “Met zijn Streetlight 11 serie van straatarmaturen biedt Osram Lighting Solutions een toekomstbestendig, technologisch platform voor de diverse elementen van een ‘slimme stad’.”

Verlichting op een netwerk
Voor verkeersstromen, parkeerruimtebeheer, veiligheidsbewaking en nieuwe voedingsmodellen voor elektrische mobiliteit kan het nieuwe product van Osram een uitkomst zijn. “De infrastructuren van op een netwerk aangesloten verlichting bevinden zich in het hart van dergelijke processen.” Zo kunnen sturings- en bewakingssystemen worden geïntegreerd in het modulaire armatuurconcept dat Osram nu op de markt wil brengen. Deze integratie gebeurt op basis van Powerline technologie of via radiofrequenties (RF). “De armaturen zijn verkrijgbaar als standaard Smart City-armatuur (met Powerline of RF) of als Smart City-ready versie.”

Retrofit
“Dankzij de geïntegreerde mechanische interface kunnen sensoren en data- of camerasystemen ook eenvoudig worden geretrofit op locatie om parkeerruimtebeheer, veiligheidsbewaking en verkeersregeling mogelijk te maken”, legt Osram uit. De componenten die zich in het armatuur bevinden, krijgen stroom vanuit de verlichting zelf.

Uitbreiding mogelijk
De Streetlight 11 is een open product dat kan worden uitgebreid zodat het ook in de toekomst kan worden gebruikt. “Klanten hebben de keuze om ofwel meteen al een individuele Smart City-oplossing te kiezen ofwel armaturen te kiezen die op elk gewenst moment kunnen worden geüpgraded. Zodra een netwerk met de nieuwe straatarmaturen is opgezet, kunnen klantspecifieke eisen die later veranderen, worden geïmplementeerd.” Daardoor kan op kosten worden bespaard.

Openbare ruimten veilig houden
Het doel van Osram is uiteindelijk om met Streetlight 11 openbare ruimten veilig te maken door middel van homogene verlichting. “Tegelijkertijd draagt het systeem actief bij aan natuur- en milieubescherming – energieverbruik kan met maximaal 80% worden ingedamd en lichtvervuiling wordt vermeden door precieze uitlijning van het licht, terwijl het verlichten van de nachtelijke hemel en het aantrekken van insecten die ’s nachts actief zijn, tot een minimum worden beperkt”, gaat Osram verder.

Verschillende mogelijkheden
De nieuwe serie biedt veel combinaties en zijn geschikt voor wegen, paden en pleinen. Daarbij kan er worden gekozen voor een hoogte van drie of twaalf meter, twee kleurtemperaturen, individueel instelbare lichtstroomniveaus en diverse sturingsmogelijkheden.

Bron: Installatieprofs.nl