Openbare verlichting gevoed door SolaRoad

2903
Fietspad met SolaRoad

SolaRoad, de weg die zonlicht omzet in elektriciteit, wordt nu ook toegepast op een bedrijventerrein in de gemeente Haaksbergen.
De SolaRoad Kit voedt de openbare verlichting op het terrein en een LED-scherm, waardoor deze energieneutraal wordt. De gemeente Haaksbergen is voornemens om van het nieuwe bedrijventerrein Stepelerveld ’het groenste bedrijvenpark van Nederland’ te maken. Voor de infrastructuur van het bedrijventerrein worden dan ook alleen duurzame oplossingen toegepast. Wethouder duurzaamheid Ellen Prent: “Onze duurzaamheidsambitie voor het Stepelerveld is duidelijk. Bij het groenste bedrijvenpark van het land hoort ook de groenste oplossing op het gebied van wegenbouw. Daarom hebben wij in Haaksbergen gekozen voor SolaRoad.”

Over SolaRoad
SolaRoad is een baanbrekende innovatie op het gebied van energiewinning. Een uniek concept, dat zonlicht op het wegdek omzet in elektriciteit en zo écht duurzame energie levert. Een proeftracé van 90 meter SolaRoad ligt sinds 2014 in Krommenie, en diverse vervolgprojecten zijn in ontwikkeling. De SolaRoad Kit is gebaseerd op SolaRoad in Krommenie en bestaat uit vier elementen van ca. 2,5 x 3,5 meter. De Kit levert ca. 3500 kWh per jaar op, dit is genoeg energie voor een gemiddeld huishouden voor 1 jaar. SolaRoad Kit is een 10 meter lang stroomopwekkend wegoppervlak, dat op vele plaatsen toegepast kan worden, denk aan een bedrijventerrein, een erf, plein, fiets- of wandelpad.

Uitvoering
De pilot van de SolaRoad werd in 2014 geopend, een fietspad van 73 meter lang met daarin zonnepanelen. Ook in Haaksbergen gaat op die manier energie opgewekt worden. De weg zorgt ervoor dat een ledscherm gevoed wordt door de zon die op de weg schijnt en de lantaarnpalen op het terrein zijn energieneutraal. Op het bedrijventerrein is ook Uzin Utz gevestigd, de groenste fabriek van Nederland.

De SolaRoad is slechts één van de maatregelen die van Stepelerveld ‘het groenste bedrijvenpark van Nederland’ moeten maken. Volgens wethouder Ellen Prent worden alleen duurzame oplossingen toegepast voor de infrastructuur op het park. ‘Onze duurzaamheidsambitie voor het Stepelerveld is duidelijk’, laat Prent weten. ‘Bij het groenste bedrijvenpark van het land hoort ook de groenste oplossing op het gebied van wegenbouw. Daarom hebben wij in Haaksbergen gekozen voor SolaRoad.’

Bekijk hiereen film van de aanleg.