Openbare verlichting gaat fileprobleem oplossen

874

Visual Light Communications staat voor draadloze communicatie via lichtgolven. Ledlampen zetten signalen door, voor diverse toepassingen. Het tegengaan van het fileprobleem, bijvoorbeeld.

Dat de lichtmast een belangrijke rol kan gaan spelen in de slimme samenleving is de verwachting van velen. Maar dat het ook ons fileprobleem gaat oplossen was vooralsnog niet heel waarschijnlijk. Edward Neef heeft een concept ontwikkeld dat inmiddels ook door de Europese Commissie met belangstelling wordt gevolgd.

De IEEE, een internationale organisatie van ingenieurs die de standaarden schrijven op het gebied van telecommunicatie, waaronder die voor Wifi, heeft ook een standaard geschreven voor draadloze communicatie over (on-)zichtbaar licht. De Duitse professor Harald Haas kwam in 2011 met de term LiFi op de proppen. “Eigenlijk een marketingterm voor draadloze communicatie over licht voor de consument”, vertelt Edward Neef, met zijn bedrijf FE Consultancy actief op het gebied van techniek en regelgeving in alles wat met energie en telecommunicatie te maken heeft. “De techniek is ontwikkeld omdat de ether, het systeem waarbinnen we communiceren met radiogolven, vol raakt.


Niet af te luisteren

Binnen deze techniek, Visual Light Communication (VLC), is LiFi een van de standaarden. LiFi maakt gebruik van ledlampen en wordt binnenshuis toegepast, in woningen of kantoren. “Met een dongel in je computer maak je contact met dat netwerk waardoor je draadloos kunt communiceren. Op deze manier kun je kantoren draadloos internet geven zonder dat het af te luisteren valt, want licht blijft binnen gesloten muren in tegenstelling tot radiogolven als wifi.”

De volgende standaard op dit gebied heeft een capaciteit tot 10Gbit/seconde met een bereik tot maar liefst 200 meter. Neef ging aan de slag met deze nieuwe standaard, maar dan voor buiten. “Dat wordt natuurlijk interessant met het ‘verledden” van onze openbare verlichting. Buiten heb je andere omstandigheden, dus heb je een andere variant van LiFi nodig.”


Data via ledlicht

Het principe blijft hetzelfde. De ledlampen worden gebruikt om signalen door te zetten. Daarvoor moet een klein apparaatje worden toegevoegd in de armatuur dat ervoor zorgt dat de lamp gaat knipperen op een bepaalde frequentie, onmerkbaar voor het menselijk oog. Het knipperen maakt overdracht……….Verder lezen? Kijk dan op: Straatbeeld.nl