Nieuwe openbare verlichting voor Almere door Almere

4144
Friso Kramer Armatuur in Almere

De Almeerders is het vast al opgevallen. Overal in Almere wordt nieuwe openbare verlichting geplaatst. Dit gebeurt tevens in een razend tempo zodat de stad versneld wordt voorzien van LED armaturen van producent Lightwell. Uitvoerder van deze grote opdracht is installateur Ziut, dat de aanbesteding vorig jaar heeft gewonnen. De stad had daarmee een duidelijk doel voor ogen: snel de beste verlichting voor de stad krijgen en ook nog eens profiteren van de laatste innovaties in de openbare verlichting.

En dat is gelukt. Want er is echt wat bijzonders met de verlichting aan de hand. De armaturen worden namelijk geproduceerd door Almeerders, in Almere, voor Almere. Lightwell, het Amsterdamse verlichtingsbedrijf heeft namelijk de TOMIN-groep gekozen als productie locatie voor de armaturen. Almeerders met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn daarmee verantwoordelijk voor de productie van de armaturen die in Almere geplaatst worden. En dat zijn er een heleboel. Ruim 4000 kegelarmaturen van het type Friso Kramer LED (vernoemd naar de beroemde ontwerper van dit armatuur) worden geplaatst. Dit armatuur kenmerkt zich door comfort doordat een speciale lichtkap wordt gebruikt met een frosted afwerking waardoor er geen verblinding is. Daarnaast worden op de fietspaden ruim 1500 Luxis armaturen geplaatst. Zo is Almere een echte productiestad aan het worden en blijkt een aanbesteding niet alleen goed te zijn om goede openbare verlichting te krijgen, maar ook om de mensen in de stad aan het werk te houden.

Lightwell produceert niet alleen voor Almere bij de TOMIN. Ook de armaturen die het bedrijf levert aan gemeenten als Rotterdam, Amsterdam en Heerhugowaard worden er gemaakt. Doordat de productie bij de TOMIN zit kunnen de armaturen ook eenvoudiger worden voorzien van allerlei nieuwe technologie zoals sensoren en andere systemen zoals camera’s en WIFI. Het is de ambitie van de Gemeente om ook hier wat mee te gaan doen in de toekomst. Daarom is beheerder Sjaak Roosenboom ook tevreden over de aanbesteding: “ons doel was om Almere te laten profiteren van de nieuwste snufjes maar ook van de beste kwaliteit tegen een scherpe prijs. Dat is gelukt door de manier van aanbesteden die wij hebben gekozen. Dat Ziut met Lightwell als leverancier inschreef was een positieve uitkomst voor ons en de komende jaren hopen wij die samenwerking steeds beter te kunnen gaan invullen.”

Tot 18 april zullen de werkzaamheden nog worden uitgevoerd. Daarna zal de rust wat tergkeren, waarna al snel weer volgende projecten zullen worden opgestart. Zo zullen de Almeerders bij de TOMIN nog druk blijven dus.