Nieuwe Toren van Kampen verlicht

935

Nieuwe Toren KampenNa 3 jaar restaureren is De Nieuwe Toren van Kampen eind 2011 uit de steigers tevoorschijn gekomen. Ziut heeft nu ook schijnwerpers aangebracht, zodat de toren elke avond een pronkstuk van de binnenstad is. Op 8 september 2012 vindt de opening plaats, wat gevierd wordt met theatervoorstelling ‘de toren spreekt’. Met onder meer dans, toneel, muziek en – hoe kan het ook anders – lichteffecten. Als sponsor heeft Ziut hiervoor een aantal vrijkaarten beschikbaar.

Enkele jaren geleden waren de balken van de Nieuwe Toren aangetast door de bonte knaagkever. Daarom is in 2008 het carillon verwijderd en zijn er nieuwe steunbalken geplaatst.

Deze restauratiewerkzaamheden werden eind 2011 voltooid. Als kroon op het werk is er aansluitend verder gewerkt om de toren een vernieuwd klankspel te geven en om hem ’s nachts mooi te verlichten. Dat is nu gereed.

Feestelijke opening, bent u erbij?
Op 8 september vindt de opening plaats, wat wordt gevierd met theatervoorstelling ‘de toren spreekt’. Via dans, toneel, muziek en licht vertelt de toren als het ware zelf openhartig over beiaardiers, patriotten en andere vreemde personages uit zijn lange bestaan. Deze bijzondere voorstelling vindt plaats op het naastgelegen Oude Raadhuisplein, en wordt 3 keer uitgevoerd: om 21.00 uur, 22.00 uur en 23.00 uur. Het plein is voor deze gelegenheid omgetoverd tot een openluchttheater met een tribune met 500 zitplaatsen. Als sponsor heeft Ziut enkele vrijkaarten te vergeven. Wilt u er enkele ontvangen? Stuur dan een e-mail met al uw contactgegevens naar communicatie@ziut.nl.

Eén lichtplan voor heel Kampen
Stichting Lichtstad Kampen heeft in 2000 een ‘masterplan’ opgesteld om de stad te verlichten. Door gebouwen te verlichten kun je onder meer veiligheid creëren, nachtelijke oriëntatie verbeteren, en de identiteit van de stad versterken. In Kampen gaat het om ruim 100 gebouwen, onder meer monumenten, geveldetails, en diverse panden aan het IJsselfront. Zo ontstaan bij avond verrassende accenten in de historische binnenstad. Ziut heeft een aantal lichtontwerpen gemaakt waarvan De Nieuwe Toren er een is. Ook de omliggende gebouwen, waaronder Stadsmuseum en bakkerij, hebben we meteen meegenomen. Binnenkort verlichten we ook nog het Olde Vleeshuis, de Koornmarkt en het Woonhuis Alferink.

Meer informatie
Alles over de opening vind je op www.denieuwetoren.nl.
Meer uitgelichte gebouwen vind je op www.lichtstadkampen.nl