De nieuwe standaard voor “connectivity” voor openbare verlichting?

2402
Schematische weergave connectiivity armaturen open bare verlichting

Heeft het zin om straatverlichtingstoestellen aan het internet te koppelen? Heeft zin om sensoren aan te brengen aan, in of op straatverlichtingstoestellen. Een lastige vraag waar we het antwoord nog niet goed op weten. Wat we wel weten is dat dit veel complicaties met zich mee brengt. Tijd dus om te “normaliseren”. Gezocht is naar een universele oplossing die we allemaal kunnen toepassen. Die lijkt er nu te zijn.

De meesten onder ons kennen wel de NEMA connector. Deze wordt veelvuldig ingezet in het buitenland, vooral in de Verenigde Staten. Dit is een grote connector die met netspanning wordt gevoed en principieel enkel schakelt. Veel ingezet voor licht/donker detectie. Deze connector is enkel geschikt voor de bovenkant van het armatuur. Aan de onderzijde of zijkant van het armatuur is de waterdichtheid (IP classificatie) niet gegarandeerd.

Nieuwe tijden, nieuwe technologieën
Binnen het Zhaga normalisatie comité werd het idee opgepakt en werd een nieuwe connector ontwikkeld. Belangrijke eisen:

  • Kleinere connector om zodat integratie in straat verlichting makkelijker is
    Geschikt voor alle montage richtingen;
  • Uitgevoerd met standaard belegde aansluitingen zodat uitwisselbaarheid wordt gegarandeerd;
  • Geschikt voor lage spanningen zodat ontwikkeling van sensoren en communicatie eenvoudiger wordt;
  • Gestandaardiseerd protocol om met de driver te communiceren;
  • Universeel toepasbaar zodat er voldoende concurrentie zal zijn op toepassingen.

Als de connector in het armatuur is ingebouwd passen in basis alle modules erop die volgens de Zhaga specificatie zijn ontwikkeld. Op dit moment is de specificatie nog niet openbaar maar dat zal niet zo heel lang meer duren en dan is hij publiek toegankelijk.

Zhaga Connector

In de module kan bijvoorbeeld een simpele licht/donker sensor worden ingebouwd maar ook kan er bijvoorbeeld een camera worden ingebouwd of een luchtkwaliteitssensor. Daarnaast kunnen er communicatie middelen worden ingebouwd zoals een Lora of Sigfox communicatie, maar ook Zigbee of welke ander systeem dan ook. Er kunnen op een armatuur meerdere connectoren worden aangebracht en aangesloten.

Voorstelbaar zou kunnen zijn om op de bovenzijde een licht/donker sensor gecombineerd met een communicatie module aan te brengen. Aan de onderzijde van het armatuur dan nog een connector waar bijvoorbeeld een camera module is zit. Uiteindelijk kan er dus heel veel worden gedaan.

Wat is een wezenlijk voordeel ten opzichte van de huidige praktijken?

Veel armaturen worden achteraf uitgerust met communicatie middelen. Die worden door de inkopende partij vaak voorgeschreven. Wat we dan vaak zien is dat die combinaties niet noodzakelijkerwijs aan alle geldende eisen voldoen. Dat komt omdat de fabrikant onmogelijk alle combinaties kan onderzoeken. Hij moet dat wettelijk wel maar in de praktijk wordt vaak ingebouwd wat de klant wil. Dit is ten dele begrijpelijk.

Het voordeel dat de connector brengt is dat het armatuur niet gewijzigd wordt. De certificaties blijven daarmee intact. Dat scheelt een enorme last voor de fabrikant omdat hij minder risico loopt op het niet voldoen aan de wettelijke eisen.

Het voordeel voor de gebruiker (gemeente) zijn diverse.
– Indien een module defect is kan er makkelijke gerepareerd worden
– Niet verplicht om direct alle armaturen van modules te voorzien “achteraf” een module plaatsen is een peulenschil geworden
– Upgraden of updaten is makkelijk mogelijk door het vervangen van enkele deze module. Als je eerst enkel een luchtkwaliteitssensor hebt en later ook een camera wilt plaatsen is dat geen probleem.

Al met al zullen de kosten van een armatuur een fractie hoger zijn in verband met het vooraf uitrusten met een dergelijke connector. Echter de kosten om een module aan te brengen (of niet) zijn natuurlijk vele malen lager. Er zijn ook veel minder risico’s met het ingrijpen op het armatuur zelf. Een interessante ontwikkeling dus zeker omdat we nog helemaal niet weten wat we uiteindelijk allemaal aan sensors aan het armatuur willen gaan hangen.

Bron: Armaturenregister.nl