Nieuw Reijerwaard krijgt Europa’s grootste openbareverlichtings-systeem op gelijkstroom

1233

Op bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard in Ridderkerk wordt deze maand gestart met de aanleg van een openbaarverlichtingssysteem op gelijkstroom (DC). Het verlichtingssysteem op gelijkstroom wordt Europa’s grootste.

Als onderdeel van de ontwikkeling van het duurzame-energiesysteem van bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard wordt deze maand gestart met de aanleg van het verlichtingssysteem. Het verlichtingssysteem op gelijkstroom wordt het grootste van Europa en zorgt voor onder meer efficiënter gebruik van energie, minder gebruik van grondstoffen en tegelijkertijd zorgt het nieuwe verlichtingssysteem voor een hogere betrouwbaarheid.

Het systeem, zoals dat voor Nieuw Reijerwaard ontworpen is, heeft meerdere voordelen. Door de toepassing van gelijkstroom hoeft de opgewekte elektriciteit niet te worden omgezet van gelijkstroom naar wisselstroom. De toepassing van een slim lichtmanagementsysteem met sensorbesturing dimt de verlichting wanneer dit kan. Door de toepassing van gelijkstroom en het slimme lichtmanagementsysteem wordt een significante energiebesparing behaald. Met de toepassing van gelijkstroom worden dunnere kabels, ringnetten en minder schakel- en verdeelkasten gebruikt, met als positief gevolg dat er minder schaarse grondstoffen nodig zijn. Daarnaast is het ringnetwerk hierdoor stabieler en betrouwbaarder.

Het openbaarverlichtingssysteem is door ENGIE en CityTec ontwikkeld in opdracht van de Gemeenschappelijke Regeling Nieuw Reijerwaard (red. de samenwerking tussen de gemeenten Ridderkerk, Barendrecht en Rotterdam). Het wordt opgebouwd in 4 ringen met een kabellengte van 14 kilometer, gevoed door slechts 1 schakel- en verdeelkast. De installatie bestaat uit 340 masten, 390 verlichtingsarmaturen en 24 bewegingssensoren. De eerste lantaarnpalen binnen het systeem worden dit najaar langs de Verbindingsweg geplaatst.

Bron: Engie-service.nl