Mauritshuis: nachtelijke parel aan de Hofvijver

1044

Het onlangs heropende Mauritshuis is niet alleen van binnen indrukwekkend. Dankzij een tot in detail uitgewerkt lichtontwerp is het gebouw ook ’s avonds een parel in het Haagse stadsbeeld. Zonder lichtbronnen op het monumentale gebouw zelf en zonder strooilicht.

Het historische pand aan de Hofvijver wordt van grote afstand aangelicht met slechts vijf projectoren. Het effect is zeer geraffineerd en doet de architectuur van het gebouw optimaal tot zijn recht komen: de timpaan en kolommen zijn het sterkst verlicht, de gevel is een fractie donkerder en het vlak tussen de kolommen licht nog minder op. De ramen zijn pikzwart, terwijl de horizontale en verticale roedes weer wel worden aangelicht. Een flinke dosis licht op water dat aan het pand grenst zorgt voor een weerspiegeling op de voet van het gebouw en een duidelijke link met de Hofvijver.

Deze uitzonderlijk gerichte verlichting was mogelijk dankzij de projectietechniek van het Zwitserse bedrijf Opticalight. Voor iedere lichtbron maakten zij een zeer precies filter met een tekening van het gebouwaanzicht erop. De hoeveelheid licht die het filter doorlaat is exact afgestemd op de gewenste verlichting van de gevel. Ter plekke van de ramen laat het filter geen licht door, op andere plekken alles of een gedeelte.

Het grote voordeel van deze techniek is dat er geen strooilicht is, dus ook geen lichthinder of verblinding. En in het geval van het Mauritshuis valt er ’s avonds en ’s nachts bovendien geen kunstlicht op de waardevolle schilderijen.

Het lichtplan komt uit de koker van lichtarchitect Rob Kruizinga van ipv Delft, die nauw samenwerkte met lichtontwerper Hans Wolff, de verantwoordelijke voor de gehele interieurverlichting van het verbouwde museum. De aanlichting van het Mauritshuis maakt deel uit van een groter lichtplan: ipv Delft maakte in opdracht van de gemeente Den Haag en in overleg met belanghebbenden een lichtplan voor alle gevels rond het Plein. Dit plan wordt naar verwachting later dit jaar ten uitvoer gebracht.

Eerder was ipv Delft in Den Haag al verantwoordelijk voor onder meer de aanlichting van de Grote Kerk en de Sint Jacobuskerk en het interactieve lichtkunstwerk onder het Prins Bernhardviaduct.

Meer informatie: Rob Kruizinga, ipv Delft, 015 750 25 79 of www.ipvdelft.nl

Mauritshuis001