Lichtmasten op parkeerplaats A15 missen zon en blijven donker

289

Bij parkeerplaats De Leygraaf aan de A15 bij Andelst worden nieuwe, duurzame lichtmasten uitgeprobeerd. De zonnecellen zijn volledig geïntegreerd in de paal.

Het resultaat valt echter tegen: het blijft vooral donker op de parkeerplaats. De Leygraaf is een parkeerplaats zonder tankstation, zonder elektriciteit op deze parkeerplaats en dus ook geen openbare verlichting.

Sociale veiligheid
Toch wil Rijkswaterstaat er als snelwegbeheerder meer ‘sociale veiligheid’. Want in de donkere uren is er ook meteen wel heel erg donker. En dat trekt lieden met duistere bedoelingen aan. „Maar omdat we daar geen stroomkabel hebben liggen, zochten we naar iets innovatiefs”, zegt een woordvoerster van Rijkswaterstaat.

Donker
Dat werd gevonden in de vorm van led-lichtmasten, die hun stroom zelf opwekken via zonnecellen. Waarbij die cellen keurig zijn geïntegreerd in het bovenste deel van de lantaarnpaal. Er zijn vijf exemplaren geplaatst. „Het is iets nieuws voor ons; een pilotproject. Als dit aanslaat willen we er meer parkeerplaatsen langs snelwegen mee….lees verder bij de bron.

Bron: Gelderlander.nl