Lichtkunstwerk herinnert aan Waaloversteek

544

NIJMEGEN – Een lichtkunstwerk van 48 paar lantaarnpalen op de nieuwe brug in aanbouw over de Waal bij Nijmegen herinnert vanaf volgend jaar blijvend aan een gedurfde oversteek tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij de Waaloversteek, die de bevrijding van Nijmegen in 1944 inluidde, kwamen 48 Amerikaanse geallieerden om het leven.

Het kunstwerk laat elke avond bij het invallen van de schemering de lantaarns paar voor paar aangaan. Pas als alle 48 paren lampen op de brug branden, gaat de rest van de openbare verlichting in de stad aan.

Zwaar vijandelijk vuur
In september 1944 staken de Amerikanen in 26 canvas bootjes onder zwaar vijandelijk vuur de Waal over vanuit Nijmegen. Ze deden dat om de auto- en de spoorbrug over de Waal in handen te krijgen en zo de Duitse bezetter te beletten terug te keren naar het al bevrijde zuiden van Nederland. De opzet slaagde, maar er vielen 48 doden en honderden gewonden. In 2009 hebben koningin Beatrix en de Britse prins Philip dit belangrijke moment in de Operatie Market Garden nog herdacht.

De Oversteek
Het kunstwerk is bedacht door Atelier Veldwerk samen met Chris Poulussen, architect van de nieuwe brug, die ook De Oversteek gaat heten. Aan de Oosterhoutse kant van de brug staat bovendien een monument ter nagedachtenis van de omgekomen militairen.