Lantaarnpaal te huur in Buren

1103

Bewoners van het buitengebied van de Gelderse gemeente Buren kunnen binnenkort als het aan het college van B en W ligt straatverlichting ‘huren’ van de gemeente. Voor ruim 1000 euro zijn ze voor de komende 10 jaar verzekerd van straatverlichting voor hun deur. De gemeente moet bezuinigen en is bovendien al enkele jaren bezig met het energiezuiniger maken van de gemeentelijke verlichting. Vorig jaar konden inwoners van Buren hun mening geven over de straatverlichting. Op grond daarvan heeft het college besloten dat 500 van de 900 lantaarnpalen in het buitengebied kunnen verdwijnen. Dat levert 50.000 euro op en een halvering van de verbruikte energie en CO2-uitstoot.

Alle lantaarnpalen in Buren zijn aan vervanging toe, aldus de gemeente vrijdag. Daarom is het een goed moment om onnodige verlichting te verwijderen. Maar wie straatverlichting wil behouden, kan de energie- en onderhoudskosten voor 10 jaar afkopen via een leasecontract met de gemeente.

Een andere mogelijkheid is volgens het college dat particulieren een verwijderde lantaarnpaal krijgen van de gemeente. Die moeten ze dan op eigen erf aansluiten en onderhouden.

De gemeente handhaaft lantaarns op (verkeers-)onveilige plekken. De gemeenteraad van Buren moet volgende maand besluiten over het plan.

 

Bron: Telegraaf