Introductie Energieneutrale biobased Lichtmast

894
Biobased energieneutrale Lichtmast

In opdracht van en in samenwerking met De Jong Zuurmond werkt Green Fiber International aan de introductie van energieneutrale biobased lichtmasten op verzorgingsplaatsen langs de snelweg. De eerste mast is onlangs geplaatst op verzorgingsplaats De Mieden langs de A31 Harlingen-Leeuwarden tussen afrit 21 en 22. De mast is voorzien van een LED-armatuur en een geïntegreerd zonnepaneel. Hierdoor is deze uitermate geschikt voor plaatsing op locaties waar weinig of geen kabels voor verlichting vanaf het lichtnet aanwezig zijn en waar de verlichtingsbehoefte flexibel is, zoals op (delen van) verzorgingsplaatsen. De mast is gemaakt van natuurvezelmatten, in combinatie met een polyesterhars. Daarmee bestaat de mast voor ongeveer 65% uit organische grondstoffen. Dit geeft de mast een natuurlijke uitstraling, waardoor deze perfect in een rustgevende, groene omgeving past.

Biobased energieneutrale Lichtmast closeup

Biobased Lichtmast
Door organische grondstoffen (bermgras) toe te passen dringt Green Fiber de CO2-footprint van de paal terug ten opzichte van de stalen, aluminium en kunststofalternatieven. De CO2 die vastgelegd wordt in de gewassen die als grondstof voor de paal dienen blijven daar voor de gehele levensduur van de mast in opgesloten liggen. Bovendien maakt de mast voor haar stroomtoevoer gebruik van een hernieuwbare, en daarmee duurzame, energiebron, wat de milieu-impact van de mast verder terugdringt.

Green Fiber heeft de kennis in huis om een composiet te ontwikkelen op basis van bermgrasvezels die hier uitermate goed geschikt voor is.

Samen met onze partners zijn diverse modellen ontwikkeld, waarbij verschillende lengtes, productietechnieken, armaturen, montagemethoden en verlichtingstechnologieën toegepast kunnen worden. Zo kan Green Fiber voor elke openbare ruimte een geschikte biobased lichtmast leveren.