Intelligent straatlicht in Vollenhove

1155

De Stichting Innovatie Lokaal werkt in Vollenhove aan de realisatie van intelligente straatverlichting. Vrijdag opende de stichting een proeftuin aan de Molenberg.

De initiatiefnemers willen de aantrekkelijkheid van de historische binnenstad versterken door gebruik te maken van moderne belichtingstechnieken. Dit leidde na een uitgebreide marktverkenning tot een combinatie van innovatieve verlichting en duurzame telecommunicatie technologie. Anders gezegd: door Led-verlichting aan te sturen via glasvezelnetwerken ontstaat er een basis voor intelligente straatverlichting. Om dit initiatief op een maatschappelijk acceptabele wijze in te richten is in Vollenhove de Stichting Innovatie Lokaal opgericht.

Het gemeentebestuur van Steenwijkerland is in overleg met de Stichting Innovatie Lokaal in Vollenhove om ook de geplande vervanging van de openbare verlichting in Steenwijkerland anders in te vullen door gebruik te maken van de laatste technische mogelijkheden. Dat betekent meer dan alleen de armaturen en lampen vervangen door led. Daarmee kan in de toekomst worden ingespeeld op allerlei maatschappelijke ontwikkelingen, zoals zorg aan huis of slimme laadpalen.

In Eindhoven werken de gemeente en de Technische Universiteit (TU/e) samen in de ontwikkeling van een zogenaamde Smart City. Door gegevens te verzamelen en deze informatie te gebruiken met slimme toepassingen wordt de veiligheid verbeterd en de leefbaarheid vergroot. De mogelijkheden lijken eindeloos, maar vragen ook om een discussie over de wenselijkheid en de impact van technologische ontwikkelingen op de samenleving. Dat werd vorig jaar al duidelijk in een presentatie van prof. Dr. ir. Nico Baken (verbonden aan TU Delft en Eindhoven) bij Royal Huisman met filosofische beschouwingen en de zin van het leven gerelateerd aan de technische ontwikkelingen, mogelijkheden en obstakels.

Tijdens een recent bezoek aan Eindhoven was een belangrijk leerpunt niet voorop te moeten lopen, omdat dat gevaarlijk is, veel geld en tijd kost, maar ook een remmend effect kan hebben. Verstandiger is het om beproefde oplossingen over te nemen en te implementeren in de eigen omgeving.

Bron: Denoordoostpolder.nl