Innolumis werkt precies 10 jaar aan eigentijdse openbare verlichting

2074
Innolumis 10 jaar

Wie zich verdiept in openbare verlichting en waarde hecht aan duurzaamheid, circulariteit en sociale betrokkenheid, kan al jaren niet om Innolumis Public Lighting heen. Het bedrijf uit Amersfoort werd op 28 juni 2008 opgericht door Imtech en Lemnis Lighting en bestaat deze maand dus precies 10 jaar. Inmiddels maakt Innolumis deel uit van het Belgische beursgenoteerde conglomeraat Crescent.

Innolumis begon als fabrikant van ledstraatverlichting en werd bekend vanwege het vriendelijke groene licht. De technische mogelijkheden namen het afgelopen decennium in hoog tempo toe en Innolumis sloot daarbij aan. Inmiddels levert het bedrijf meer dan tien verschillende lichtkleuren. Daaronder is standaard fosfor wit, maar ook een vleermuisvriendelijke lichtkleur en een SON-T vervanger met kleurherkenning.

Het Veronica-armatuur was het eerste dat Innolumis voerde. Daarna kwam de Lumis LED, die werd opgevolgd door de Nicole-familie waarvan de verschillende leden nog steeds worden geproduceerd. Het meeste recente model van Innolumis is het kegelarmatuur Ariane. Later dit jaar wordt een nieuwe range kofferarmaturen geïntroduceerd.

CEO Gert Grolleman is tevreden over waar Innolumis staat en kijkt met vertrouwen naar de toekomst. Hij zegt: “Wij hebben met een klein maar goed gekwalificeerd team ingespeeld op de technische ontwikkelingen binnen ons vakgebied en daar onze bijdrage aan geleverd. Als je terugkijkt op die tien jaar en hoe snel die voorbij zijn gegaan, komt de vergelijking met een lichtflits bij je op.”
Behalve met de ontwikkeling van uitgekiende vormen van eigentijdse straatverlichting onderscheidt Innolumis Public Lighting zich in het productieproces met een sterke focus op duurzaamheid, circulariteit en niet in de laatste plaats op sociale betrokkenheid. Dankzij de duurzaamheid van de geleverde armaturen kan de energierekening bij de afnemers (meestal gemeentes) flink omlaag. Daarnaast is Innolumis, samen met enkele collega-producenten, actief binnen de Stichting Openbare Verlichting Nederland om circulariteit stevig op de kaart te krijgen.
Ten slotte laat Innolumis haar verschillende armaturen assembleren bij de sociale werkplaatsen Metafors in Amersfoort en Synergon in Winschoten. In 2016 haalde Innolumis de assemblage terug uit China om die in Nederland onder te brengen. Twee jaar later kijkt het bedrijf met grote tevredenheid terug op die beslissing.

Innolumis Public Lighting is inmiddels zowel in Nederland als internationaal actief en heeft onder de naam Power Matla Innolumis een joint-venture in Zuid-Afrika.