Gemeente Voorst kiest voor Full-Color lichtbeleving

836

Zoals waarschijnlijk bij vele bekend, beperkt led-verlichting zich niet tot openbare verlichting met alleen wit licht in verschillende wit-temperatuur. Ook full-color LED’s opgebouwd uit de primaire kleuren RGB (Rood Groen Blauw) en eventueel met toevoeging van witte LEDs in een bepaalde wit-temperatuur (RGBW-3000K) zijn toepasbaar in de openbare verlichting.

Door toepassing van full-color LED’s met wit ondersteuning (RGBW) opent zich een nieuw toepassingsgebied met nieuwe mogelijkheden voor openbare verlichting. Met name daar waar gemeenten zoeken naar mogelijkheden om de bezoekers van hun kernen, winkelstraten, pleinen en andere omgevingen meer beleving te bieden. RGBW biedt veel mogelijkheden om bijvoorbeeld op speciale feestdagen of bij speciale gelegenheden de lichtkleur van de openbare verlichting aan te passen. De bezoekers van de openbare buitenruimte zullen op deze manier een andere beleving ervaren dan bij het standaard (warm)witte licht. Wat houd je tegen om gedurende de kerstperiode het warmwitte licht nog wat warmer te maken door wat rood en groen bij te mengen? Op deze manier versterk je tijdens deze periode van menselijke warmte en blijheid dit gevoel nog extra tijdens het bezoek aan een winkelstraat of ander gebied met RGBW verlichting.

Gemeente Voorst
De gemeente Voorst was voor het centrum van Twello op zoek naar sfeerverhogende verlichting. De gedachte van de gemeente ging uit naar armaturen met schaduwmotieven op het wegdek met witlicht als verlichtingskleur. Nadat Lebaa-Lighting ingeschakeld was, stelde Lebaa-Lighting de vraag “Waarom geen RGBW? Want door het licht uit de winkeletalages zie je de schaduwen nauwelijks.” Het verlichtingstraject nam toen een geheel andere wending. Het voorstel was om het nieuwe paaltop armatuur, de K-17 (die geheel door Lebaa-Lighting in huis is ontworpen en ontwikkeld) toe te passen in combinatie met RGBW-3000K LEDs. Dit biedt de gemeente Voorst de mogelijkheid om zelf een basiskleur te kiezen en tijdens speciale evenementen of perioden deze kleur te veranderen.

De uitkomst was dat de K-17 paaltoparmatuur in het centrum van Twello als proef geplaatst is met daarin RGBW-3000K LEDs en tevens de mogelijkheid om voor demo doeleinden via Bluetooth de kleur in te stellen. Na plaatsing beoordeelden een delegatie van de architect, de winkeliersvereniging en beleidsmedewerkers van de gemeente Voorst deze combinatie om het de K-17 in werking te zien en om de mogelijkheden te kunnen aanschouwen. De reacties waren unaniem. Deze combinatie biedt veel mogelijkheden was de conclusie. De daaruit voortvloeiende actie was dat er een plaatsing van 6 armaturen komt als eerste fase. Hierna volgt er een evaluatie. Wanneer deze positief is zal het centrum stapsgewijs wordt uitgevoerd met de K-17 paaltop met RGBW-3000K LEDs.

Bluetooth/LoRa
De bediening van de eerste 6 armaturen zal nog geschieden met Bluetooth. Op het moment dat het gehele project van start gaat zal de draadloze verbinding overgenomen worden door toepassing van een eigen draadloze systeem op basis van LoRa.

Hierboven een filmpje van de K-17 met RGBW-3000K in Twello.