Gemeente Oostellingwerf start groot verduurzamingsproject

1202

Gemeente Oostellingwerf is begin 2019 begonnen aan een groot verduurzamingsproject waarbij vrijwel de gehele openbare verlichting wordt vervangen door duurzame LED verlichting. Het project, dat in twee fases wordt uitgevoerd, is door de gemeente gestart om het energieverbruik van de openbare verlichting met ongeveer 50% te verminderen.

Om dit te bewerkstelligen is de gemeente eind 2018 begonnen met het testen van de retrofit oplossing. Uit de aanbestedingen kwam Saled als beste aanbieding naar voren. Omdat deze lampen positief uit de test kwamen werd het project al vrij snel daarna gestart, en begin 2019 werden de eerste lampen geïnstalleerd door SPIE (voorheen Ziut). Om kapitaalvernietiging tegen te gaan werden de armaturen die nog in goede staat verkeerden voorzien van retrofit verlichting van Saled en werden de verouderde armaturen vervangen. Heijmans zal de tweede fase van het project voor haar rekening nemen en zal ook retrofit in de armaturen gaan toepassen. De verwachting is dat dit vervangingsproject begin 2022 afgerond is.

Voor de gemeente Oostellingwerf betekent de overstap naar LED verlichting een flinke reductie van de CO2 uitstoot en het energieverbruik. Daarnaast is een groot gedeelte van de verlichting voorzien van een Dynadimmer, waardoor de gemeente ook de mogelijkheid heeft om het licht te dimmen. De overstap is dus niet alleen duurzaam, maar ook financieel gezien een verstandige investering. Naar verwachting heeft deze investering zich binnen de levensduur van het product uitbetaald.