In de afgelopen maanden zijn bijna 1.100 armaturen vervangen en ruim 600 armaturen omgebouwd naar LED-verlichting. Vorig jaar werden al circa 700 kegelarmaturen omgebouwd. Hiermee is het project Duurzame straatverlichting afgerond. De lampen kunnen nu aan met een forse energiebesparing.
Duurzaamheid is speerpunt
Duurzaamheid is één van de speerpunten van gemeente Nederweert. Ze organiseren, faciliteren en nemen zelf waar mogelijk het voortouw en geven het goede voorbeeld op het gebied van duurzaamheid. Wat betreft de verlichting hebben ze ook duurzame stappen gezet. In 2018 zijn ze gestart met het plaatsen van nieuwe duurzame armaturen en het vervangen van oude exemplaren.
Beleidsplan
De gemeenteraad stelde in 2016 het beleidsplan voor de openbare verlichting in de gemeente vast. In dit plan is veel aandacht voor het verduurzamen van de verlichting. Het energieverbruik van de openbare verlichting wordt teruggebracht door onder meer het gebruik van betere materialen, zoals energiezuinige armaturen en eventueel dimmers. Met innovatieve lichttechnieken kan bij een relatief laag energieverbruik een hoog verlichtingsniveau worden gerealiseerd. Hierbij wordt het licht door een reflector of lensjes precies naar die plek gestuurd waar het nodig is.
Besparing van maar liefst 43%
De meeste nieuwe en omgebouwde armaturen worden na 23.59 uur voor 50% gedimd. De energiebesparing ten opzichte van de huidige armaturen bedraagt ongeveer 150.000 kWh. Dit is een besparing van maar liefst 43%! Daarnaast dalen de onderhoudskosten van de openbare verlichting. Nog een bijkomend voordeel is dat het percentage lampen dat uitvalt sterk vermindert.
Wat is nog niet vervangen?
Buiten enkele armaturen die nog aanvullend vervangen moeten worden, gaan ze de openbare verlichting in de omgeving van de Burg. Hobusstraat, het centrumplan en het voorterrein gemeentehuis pas in 2020 vervangen. Verder overwegen ze nog om de spots op hoge masten te vervangen door LED-spots.
Bron: Nederweert24.nl