Gemeente Arnhem gaat voor LED

988

De gemeente Arnhem gaat LED-verlichting gebruiken langs de verkeerswegen in de stad. Vervolgens wordt deze LED-verlichting in de nacht gedimd. Het gaat in totaal om 2300 lantaarnpalen. Met deze maatregelen wordt een energiebesparing bereikt van circa 47% oftewel 500.000 kWh per jaar.

De vervanging van de armaturen neemt vier jaar in beslag en is inmiddels gestart in Arnhem-Zuid. De Groningensingel is de eerste weg die LED-verlichting heeft gekregen. Wethouder Margreet van Gastel geeft de aftrap van het project tijdens het Future City Festival. Zie ook het videopersbericht van Philips over dit project.

Investering
Het plaatsen van armaturen met LED-verlichting is dubbel zo duur als het plaatsen van armaturen met traditionele lampen. De gemeente verdient deze investering terug door lagere kosten van energie en lamponderhoud. LED-lampen branden vier keer zo lang als traditionele lampen en hoeven dus minder vaak vervangen te worden.

Veiligheid
In de nachtperiode blijkt het verlichtingsniveau langs onze verkeerswegen gedimd te kunnen worden, zonder gevolgen voor de veiligheid. Op de rotondes wordt een hoger verlichtingsniveau aangehouden. Ook in de woonomgeving wordt de verlichting niet gedimd. De gemeente Arnhem houdt de richtlijnen aan van de Nederlandse Stichting Voor Verlichtingskunde.

Woonomgeving
In de woonomgeving gaan we nog niet over op LED-verlichting. De verlichting in de wijken is al heel energiezuinig. Daar gaat het ook om een veel groter aantal armaturen dan bij verkeerswegen. De verwachting is dat de overstap naar LED-verlichting in de woonomgeving nog meerdere jaren op zich laat wachten. Wel kunnen mensen thuis nog veel energie besparen.

Wat kunt u doen?
Arnhemse straatverlichting: 120 miljoen branduren per jaar (30.000 lampen x 4000 uren/jaar)
Arnhemse huishoudens: 240 miljoen branduren per jaar (60.000 huishoudens x 4 lampen x 1000 uren/jaar)
Deze vergelijking laat zien dat de inwoners van Arnhem een flinke bijdrage kunnen leveren aan de energiebesparing met licht. Ze kunnen dat doen door gloeilampen te vervangen door spaarlampen of LED-lampen.

Energie Made in [Arnhem]
Het college van burgemeester en wethouders maakt zich sterk voor energiebesparing, energieopwekking en het versterken van het economisch klimaat voor bedrijven in de energiesector. Dit doet het college vóór, maar zeker ook mét de stad.