Van Gelder begonnen aan grootschalige armatuurvervanging in gemeente Dronten

1973

Bijna 2000 armaturen, zoveel moeten er op 7 november van dit jaar vervangen zijn in de gemeente Dronten. Die opdracht ligt in handen van Van Gelder Verkeerstechniek, die begonnen is met het uitvoeren van die grootschalige armatuurvervanging in Swifterbant en Dronten. “Een mooi project”, vindt projectleider Frank Boertje.

Wat het project dan zo mooi maakt? Dat zijn vooral de 1123 nieuwe Digistreet armaturen van Philips die worden geplaatst. “Die zijn anders dan anders omdat je op afstand kunt programmeren. Normaal gesproken stel je bij armaturen een standaard dimregime in daar kun je dan verder dan weinig aan veranderen. Maar bij deze armaturen is het dus zo dat je kunt inspelen op veranderingen. Bovendien geven ze een signaal af als ze niet meer werken”, legt Boertje uit.

Daar sluit Alois Michielsen, specialist elektrotechnische installaties van de gemeente Dronten, zich volledig bij aan. “Het scheelt een hoop rondjes rijden”, zegt hij. “Als je het hebt over verlichting in een woonwijk dan krijg je al snel een melding van een bewoner als er iets kapot is, maar deze armaturen worden op industrieterreinen en ontsluitingswegen geplaatst. Dan moet je zelf controleren of ze het nog doen. Nu worden de storingsmeldingen van deze armaturen dus automatisch doorgezet naar de storingsmodule in het beheerpakket.”

Smart city
Dat het zelf controleren niet meer hoeft is niet de enige reden dat Michielsen in zijn nopjes is met de nieuwe verlichting. “Zoals Frank al aangaf kun je spelen met dimregimes en dat levert uiteraard minder energieverbruik op. Daarnaast passen deze armaturen uitstekend in het smart city plaatje. Je kunt er namelijk allerlei sensoren opzetten voor slimme oplossingen, zoals CO2-meters en bewegingsmelders. Bijvoorbeeld als er een vrachtwagen aan komt rijden dat de verlichting van 10 procent naar 100 procent gaat en weer terug”, aldus Michielsen.

Eigenlijk zou de grootschalige vervanging pas in 2020 plaatsvinden, maar de gemeente koos eieren voor haar geld na een mooie aanbieding van Philips in samenwerking met Van Gelder. Michielsen: “Dat was zo aantrekkelijk dat we hebben gezegd: dit kunnen we niet laten lopen.” Over de verdere samenwerking met Van Gelder is hij overigens ook zeer te spreken. “Er zijn goede afspraken gemaakt en die worden ook nagekomen. Bovendien denken ze heel proactief mee bij Van Gelder. Daar zijn we hartstikke blij mee.”

Standaard LED-verlichting en 137 masten

Naast die 1123 Philips-armaturen worden er dus ook nog heel wat standaard LED-armaturen geplaatst en worden er nog 137 masten vervangen. Boertje: “Al met al slaat de gemeente Dronten met dit project een flinke slag naar de volledige vervanging van Sox en Son naar LED-verlichting.” Michielsen voegt daar aan toe dat in 2020 alle verlichting in Dronten wit en energiezuinig moet zijn. “Wij zijn blij om daar aan mee te mogen werken”, besluit Boertje