Fietspad Havenbedrijf Amsterdam verlicht zichzelf

419

In het Amsterdamse havengebied ligt een fietspad dat op zeer innovatieve wijze wordt verlicht. Zonne- en windenergie worden hier decentraal opgewekt en vervolgens verspreid via het nieuwe gelijkspanningsnet (DC), geheel onafhankelijk van het openbare wisselspanningsnet (AC). De dynamische verlichting wordt op afstand beheerd en bestuurd met de Luminizer software van Luminext. Binnenkort kunnen fietsers via de smart phone app van Luminext zelf het lichtniveau aanpassen.

Deze innovatieve combinatie van slimme technologie en duurzame energie is uniek. De ambitie is om deze pilot verder uit te breiden en stap voor stap het hele havengebied op deze duurzame, veilige en gebruiksvriendelijke manier te gaan verlichten.

Drijvende zonnepanelen
In totaal zijn er 42 straatlantaarns geplaatst die voor hun dynamische en dimbare ledlampen geen stroom meer nodig hebben van het reguliere AC net. De duurzame elektriciteit komt volledig van de nabij geplaatste drijvende zonnepanelen die continue naar de zon draaien en van een mini windturbine. Deze laden een batterij op en door het eigen gelijkspanningsnet (DC) worden de straatlantaarns van de benodigde energie voorzien. Hierdoor treedt er geen energieverlies meer op, want gelijkstroom (DC) hoeft niet te worden omgezet naar wisselstroom (AC) en andersom.

Met app zelf het lichtniveau bepalen
Fietsers kunnen vanaf het voorjaar via een app het gewenste lichtniveau van de verlichting langs het fietspad bepalen. Afhankelijk van de tijd van het jaar en de weersomstandigheden kunnen die naar wens verhogen of verlagen. Dat geeft een gevoel van meer veiligheid en voorkomt onnodig energieverbruik.

Bram Poeth, directeur Eneco Zakelijk: ‘We zien dat de combinatie van duurzame energie en slimme technologie steeds belangrijker wordt. In dit project hebben we meerdere innovatieve technieken samengebracht die er voor zorgen dat dit fietspad niet alleen zelfvoorzienend is maar dat je er als fietser ook controle over krijgt. Dat sluit naadloos aan op onze visie op een duurzame, lokale energievoorziening met de ‘klant’ aan de knoppen. Dit project biedt ons ook de gelegenheid om te onderzoeken hoe we dit systeem in de toekomst op grotere schaal kunnen toepassen.’

Uniek systeem

Dit systeem voor Havenbedrijf Amsterdam verdient zich terug, omdat er onder andere geen energiekosten zijn.

Koen Overtoom, operationeel directeur Havenbedrijf Amsterdam: ‘Door de lokale opwekking en lokaal verbruik hoeven geen leidingen en kabels gelegd te worden naar de te verlichte openbare ruimte, daarnaast zijn er ook geen omvormers meer nodig en zijn DC-kabels dunner dan AC-kabels, dit alles bespaart in grondstoffen en investeringen. Dit is een uniek systeem in Nederland en wij zijn dan ook enorm trots.’

Bron: Luminext.nl

slimfietspad2