Slimme openbare verlichting gaat over het op afstand monitoren en naderhand instellen op de behoefte van dat moment. Het kan zelfs verkeers- of weersafhankelijk gemaakt worden. Deze kaders van slim licht zullen voor de komende jaren prima toepasbaar zijn voor het mederendeel van het areaal van openbare verlichting. Spectrum Advies wil graag inventariseren wat nu de ervaringen zijn op het gebied van slimme verlichting in de openbare buitenruimte.
Pilots voor slim licht, weinig gedeelde informatie
Veel gemeenten zijn enthousiast bezig met slimme verlichtingsoplossingen, al dan niet met detectie of andere sensoriek. Maar inzicht in de behaalde resultaten blijven achter. Het delen van goede ervaringen en nieuw verkregen inzichten voorziet in een onmisbare informatiebron voor gemeenten en leveranciers. Er wordt zo gezegd, niet “doorgepakt” met het op grotere schaal uitrollen van slim licht
Landelijke enquête naar slim licht
Slimme verlichting draagt bij aan het reduceren van het energieverbruik, de kwaliteit van de OVL en het reduceren van ongewenst licht. Daarnaast bied het grote voordelen voor beheerders op het vlak van continuïteit en inzicht in de performance van de installatie.
Spectrum ondersteunt de mogelijkheden van harte en neemt daarom het initiatief door een landelijke inventarisatie te doen naar best practices van slim licht. De landelijke inventarisatie van de ervaringen en behoeften van de gemeenten op het gebied van slim en de mogelijkheden die de markt nu kan bieden is een goede vervolgstap. Met de verkregen resultaten krijgen beheerders inzicht in de mogelijkheden van slimme verlichting en leveranciers kunnen zo hun product/dienstenpakket beter afstemmen op de marktbehoefte.
De resultaten presenteert Spectrum op de vakbeurs openbare ruimte. Draag bij aan het onderzoek en doe mee met de enquête via https://tinyurl.com/spectrum-enquete
Bezoek Spectrum op de Vakbeurs Openbare Ruimte op 26 en 27 september in Utrecht.