Eneco test slimme verlichting in Scheveningen

2271
Logo Eneco

Eneco start met een Living Lab Scheveningen. Binnen dit project test de energieleverancier technologische smart city-oplossingen, zoals slimme lichtmasten. De ontwikkelde diensten moeten Scheveningen veiliger en aantrekkelijker maken voor onder meer bewoners en toeristen. Het Living Lab Scheveningen is een samenwerking tussen Eneco en de gemeente Den Haag.

De gemeente Den Haag wil Scheveningen aantrekkelijk maken voor bewoners, ondernemers en toeristen. Dit met het doel om het economische klimaat van de stad te versterken. Het zogeheten Living Lab Scheveningen moet bijdragen aan deze ambitie.

Het Living Lab is een samenwerking tussen de gemeente en Eneco. De energieleverancier gaat de komende acht jaar technologische oplossingen testen. Het focust zich voornamelijk op slimme lichtmasten, die worden voorzien van sensoren en objecten. Het wil hiermee beheer op afstand mogelijk maken, evenals het meten van de luchtkwaliteit, geluidsoverlast en verkeersdrukte. Ook kunnen slimme lichtmasten worden ingezet voor het signaleren van vrije parkeerplaatsen.

5G
Begin 2019 wil Eneco de eerste honderden slimme lichtpalen operationeel hebben. Het gaat om de palen aan het Zwarte Pad, aan de noordkant van Scheveningen. Het Living Lab Scheveningen wordt ondersteund door een open 5G-netwerk in Nederland. Wie de leverancier van dat netwerk is, is nog niet bekend. De energieleverancier is daarvoor in gesprek met aanbieders.

Naast het technologische aspect wordt ook het bijbehorend businessmodel getest. Hierbij wordt gekeken of het living lab een economisch haalbaar en schaalbaar model in zich heeft. Dit maakt inzichtelijk of de innovaties blijvend bruikbaar zijn.