Eindhovense straatverlichting niet te zien door vleermuizen

1717
Vleemuisvriendelijke verlichting

Het Eindhovense Signify (voorheen Philips Lighting) heeft zijn eerste vleermuisvriendelijke verlichtingsinstallatie aangebracht. In de wijk Zuidhoek in Nieuwkoop kunnen zeldzame vleermuizen ’s nachts  ongestoord actief zijn, dankzij LED-straatverlichting die hun bioritme niet beïnvloedt.

Bioritme
In 2011 startte Nieuwkoop een initiatief om 89 huizen te bouwen die voldoen aan de hoogste duurzaamheidsnormen. Energiezuinig en milieuvriendelijk en met een zo minimaal mogelijke impact op het leefgebied van de lokale vleermuizen. De lichten geven een rode kleur en gebruiken een golflengte die het bioritme van een vleermuis niet verstoort. Normale straatlantaarns kunnen van invloed zijn op de vlucht van een vleermuis en hun nachtgedrag, evenals op de insecten die ze eten, die zich rond de lichten verzamelen. Om het nachtelijke eetgedrag en andere activiteiten van de vleermuizen niet te verstoren, is een speciaal lichtrecept ontwikkeld dat uitgebreid onderzocht is door Signify, de Universiteit van Wageningen en NGO’s die actief zijn op dit gebied.

Dimmen
Omdat het gaat om een slim (connected) lichtsysteem, kan ieder lichtpunt op afstand worden bediend. Hiermee kan op verzoek van een bewoner de helderheid van de verlichting buiten zijn huis tijdelijk worden aangepast, bijvoorbeeld om hulpdiensten te helpen. Diep in de nacht, wanneer er geen verkeer is, kunnen de lichten worden gedimd om energieverbruik te verminderen.

Bron: ED.nl