Eigenzinnige armatuur in zelfbouwwijk Almere Poort

646
Almere Poort staat bekend als de grootste zelfbouwwijk van Nederland. Het Homeruskwartier in deze wijk is bijna volledig door de inwoners zelf gebouwd. Modernista heeft voor deze unieke wijk de eigenzinnige armatuur Round van Setga aan de gemeente geadviseerd en geleverd.

Armatuur Round van Setga geeft Almere Poort een eigen sfeer. “De gelijkmatige verlichting en het strakke design passen bij de moderne architectuur van de wijk en bij het karakter van een stad als Almere”, vindt Mieke Slingerland, eigenaar van Modernista. “Het ontwerp is uitgesproken en minimalistisch qua materiaalgebruik. De paaltop-variant is een mooie oplossing voor masten van vier, vijf of zes meter hoogte. Voor hogere masten, bijvoorbeeld rond de toegangswegen van de wijk, hebben wij een opschuifvariant van dit armatuur beschikbaar.”

Weinig tot geen storingen

Van Gelder Verkeerstechniek verzorgt sinds het voorjaar van 2021 al het onderhoud en beheer van de openbare verlichting in de gemeente Almere. Ook zij zijn enthousiast over het gekozen armatuur Round in Almere Poort. “Het is een heel knap armatuur om te zien”, zegt projectleider Erik Hulstein direct. “Het armatuur is bovenin heel dun, mede doordat de driver niet in het armatuur zit maar achter het mastluikje onderin de mast. Dat ziet er niet alleen mooi uit, het is ook nog eens heel handig. Wij hoeven er niet met een hoogwerker bij als de driver defect is, maar kunnen deze vanaf de grond vervangen.”

Het onderhoud van de verlichting is overigens minimaal. “De Round kent zeer weinig storingen in verhouding tot andere armaturen in de gemeente”, aldus Erik. “Bij verlichting van andere leveranciers zien we nog weleens ledplaten uitgaan of drivers die het begeven. De Round valt relatief weinig uit: we hebben er eigenlijk geen omkijken naar. Daarnaast is de gemeente én zijn de bewoners heel tevreden over het lichtbeeld.”

Denken in oplossingen

Modernista heeft het armatuur Round van Setga bij de introductie in Almere Poort in 2017 zo ontworpen, dat het ontwerp aansluit bij reeds eerder geleverde openbare verlichting van een andere fabrikant in deze wijk. “Om het armatuur nog meer karakter te geven en in lijn te brengen met de eerder geplaatste verlichting hebben wij de speciale ‘Almere-uithouder’ ontwikkeld”, vertelt Mieke Slingerland. “Modernista denkt graag met haar opdrachtgevers mee. Wij kunnen onze producten altijd aanpassen aan hun specifieke wensen.”