Al 5 jaar koopt gemeente Noordoostpolder Cradle to Cradle gecertificeerde lichtmasten van Sapa. Een lustrum dat gevierd werd op 12 april ter hoogte van de gemeentewerf van de gemeente, aan de Montageweg 5 in Emmeloord. Wethouder Andries Poppe ontving uit handen van Sapa een certificaat met daarop de eervolle vermelding van dit duurzame lustrum.
Cradle to Cradle
In 2011, toen Sapa Pole Products erin slaagde om als eerste leverancier van lichtmasten hun aluminium masten zo te ontwerpen en produceren dat ze oneindig in een circulaire economie hergebruikt kunnen worden, was de gemeente Noordoostpolder meteen enthousiast om over te gaan op de inkoop van Cradle to Cradle gecertificeerde lichtmasten.
Een stapje verder
En daar bleef het niet bij. Zodra Sapa het Take Back systeem invoerde (een systeem waarbij oude lichtmasten retour worden genomen, volledig gestript en het aluminium vervolgens wordt omgesmolten tot nieuwe lichtmasten), was Noordoostpolder een van de koplopers. In 2015 heeft Sapa 4040 kilo aan lichtmasten (circa 150 stuks) van de gemeente retour gehaald om deze terug te brengen in de keten.
Keuze voor aluminium
De gemeente is een voorstander van het materiaal aluminium, al sinds 1967 worden er aluminium masten toegepast. De reden om geen stalen masten meer toe te passen was dat deze elke paar jaar geschilderd moesten worden om roestvorming te voorkomen. Het gronden, schuren en schilderen van de stalen masten bracht hoge kosten met zich mee. Aluminium vraagt vrijwel geen onderhoud.
Ambitie
Gemeente Noordoostpolder heeft de ambitie om in 2030 binnen de gemeente voldoende duurzame energie op te wekken om daarmee energieneutraal te zijn. Een weg die al vele jaren geleden is ingeslagen. Op het gebied van duurzaam inkopen behoorde de gemeente tot één van de eersten die klimaatneutrale lichtmasten inkocht.
Duurzame ontwikkeling
Het is mooi om de duurzame ontwikkeling in de openbare ruimte binnen de gemeente te zien. Ook de verlichting is door de jaren heen verduurzaamd. De eerste masten waren voorzien van een open lampenkap met een conventionele lamp HPL 50/80 W. Nu wordt bij vervanging en nieuwe aanleg standaard LED toegepast. De duurzame vooruitgang brengt zowel milieuvoordelen als economische voordelen met zich mee en sluit daarbij uitstekend aan bij de ambities van Noordoostpolder.