Chinese stad wil af van openbare verlichting en hoopt stad te verlichten met tweede maan

1531
Stad maan

De Chinese stad Chengdu werkt aan een ambitieus plan om alle straatlantaarns in de stad te vervangen door een kunstmatige maan. De inwoners van Chengdu zouden binnen enkele jaren dus weleens twee manen kunnen zien zweven boven hun stad, al is het nog niet duidelijk hoe haalbaar zo’n plan juist is.

Straatlantaarns zijn vaak niet de mooiste toevoegingen aan het straatbeeld, maar of de oplossing die de Chinese stad Chengdu voor ogen heeft, zo veel beter is, daar valt ook nog over te discussiëren.

Het idee werd geopperd door Wu Chunfeng, een nobele onbekende bij ons, maar wel het hoofd van Chengdu Aerospace Science and Technology Microelectronics System Research Institute Co (Casc). Een hele mondvol, maar zijn bedrijf is dan ook de voornaamste leverancier van het Chinese ruimtevaartprogramma. Geen man die zomaar ideeën de wereld instuurt, dus.

Op een innovatie-evenement liet de man weten dat Chengdu in 2020 een verlichtingssatelliet wil lanceren. Die zou ’s nachts een aanvulling moeten zijn op de echte maan en elke nacht voor een lichte schemering moeten zorgen: donker genoeg om de bioritmes van mens en dier niet te verstoren, maar licht genoeg om een veilig gevoel te creëren op straat.

Volgens Chunfeng zijn de testen voor het project al jaren geleden in gang gezet. Russische astronomen en ingenieurs zijn er in 1990 al in geslaagd om met een satelliet de nacht te verlichten, al was dat maar voor eventjes. Toch is de haalbaarheid nog niet heel duidelijk.

Lees hier de engelse versie

Bron: nieuwsblad.be