Activeren ‘Verlichting van de Toekomst’ door Gemeente De Bilt, Sweco en Utrechts Landschap

4506
Logo Sweco

Primeur voor slimme en veilige verlichting voor woon- , werk- en natuuromgeving!
Monumentale omgevingen worden steeds vaker multifunctioneel ingezet. Zo ook landgoed Houdringe in De Bilt. Het ingenieurs- en adviesbureau Sweco is hier gehuisvest. Daarnaast bevindt het landgoed zich in een uniek natuurlandschap dat beheerd wordt door Utrechts Landschap. Deze locatie moet zowel functioneel en veilig zijn voor de mens, als een optimale leefomgeving bieden voor de grootoorvleermuis, watervleermuis, diverse nachtvogels, insecten en amfibieën. Met dat gezamenlijk uitgangspunt is Eco-Dynamische Verlichting ontwikkeld.
Het verlichtingsconcept op dit landgoed, dat middenin een ecologisch waardevolle omgeving ligt, is uniek, innovatief en een primeur. Daarom vinden wij het belangrijk om deze mijlpaal met u te delen. Op 18 december bent u van harte welkom om de Eco-Dynamische Verlichting te ervaren. Samen met burgemeester Sjoerd Potters, Saskia van Dockum (directeur-rentmeester Utrechts Landschap) en Eugene Grüter (directeur Sweco Nederland) staan we hierbij stil.

Het programma is als volgt:
16:15 uur: Ontvangst
16:45 uur: Presentatie over Eco-Dynamische Verlichting door Rudi van Hedel (Sweco).
17:00 uur: Toelichting verlichting door Peter Matlung (Sweco) met officiële handeling.

Aansluitend is er gelegenheid om bij te praten onder het genot van een hapje en een drankje. De locatie is uiteraard op het kantoor op landgoed Houdringe in De Bilt (adres: De Holle Bilt 22).
Wij horen graag of u komt. U kunt zich aanmelden bij Michele Buis

Achtergrondinformatie over Eco-Dynamische Verlichting
Eco-Dynamische Verlichting communiceert met de leefomgeving en past de lichtintensiteit en -kleuren aan indien de veiligheidsomstandigheden daar om vragen. Bijvoorbeeld bij calamiteiten zoals brand, Amber alert of burgernetmeldingen, bij weersomstandigheden zoals mist of bij evenementen. Energiebesparingen worden bereikt door LED-verlichting en door ’s nachts de verlichting te dimmen.
Indien de sensoren bezoekers of verkeersdeelnemers waarnemen, past de kleur of de felheid zich automatisch aan. Op landgoed Houdringe komen veel nachtvogels en vleermuizen voor. Om hun leefomgeving zo min mogelijk te verstoren, wordt in de zomerperiode de kleur van de verlichting aangepast naar amber-rood; in de winterperiode is de kleur warm-wit (‘monumentaal wit’). Eco- Dynamische Verlichting is een goed voorbeeld van een technische ontwikkeling dat bijdraagt aan een duurzamere leefomgeving voor zowel mens als natuur.
Lichtmast gemaakt van biocomposietmaterialen

De mast waar de verlichting op geplaatst is gemaakt van biocomposietmaterialen, namelijk (hout- )vezels en bio-hars. Biocomposietmaterialen dragen bij aan een Circulaire Economie en Biobased Economy, zijn innovatief, leveren een significante gewichts- en milieureductie en zijn flexibel en demontabel. De reductie van Eco-Cost en CO2-foorprint is meer dan 90% vergeleken met bijvoorbeeld aluminium. De lichtmast is zo gemaakt dat deze voor 100% gerecycleld kan worden. Sweco werkte eerder al aan het Eco-Dynamisch fietspad in Emmen en binnenkort wordt er één in Almere in gebruik genomen. Waar naast de lichtmast, ook een fietspad is gemaakt van biocomposietmaterialen.
Sweco is dagelijks bezig met samenlevingen en steden van de toekomst. Daarbij hoort onder andere het vervangen van gangbare materialen door meer duurzamere materialen. Een goed voorbeeld hiervan is Eco-Dynamische Verlichting. Meer weten? Kijk op www.sweco.nl

Utrechts Landschap beschermt al 90 jaar natuur en monumentaal erfgoed in de provincie Utrecht. De stichting koopt natuurgebieden en monumenten aan om deze veilig te stellen, te beheren, te ontwikkelen en open te stellen voor publiek. Utrechts Landschap kan dit doen dankzij de steun van Beschermers (donateurs), ruim 600 vrijwilligers, Bedrijfsvrienden, de provincie Utrecht en de Nationale Postcode Loterij.
Landgoed Houdringe is een afwisselend landgoed dat bestaat uit bos en open grasland. In het westelijk deel van Houdringe komen zeer dikke bomen voor, waaronder eiken en beuken van circa 230 jaar oud. Rondom Huis Houdringe (1779) ligt een tuin, deels in de Engelse landschapsstijl en deels in de Franse barokstijl. Over het landgoed ligt een gemarkeerde wandelroute van 3,5 km. Kijk voor meer informatie op www.utrechtslandschap.nl.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Adviseur Communicatie, Michèle Buis, 088 811 55 02, michele.buis@sweco.nl

Sweco ontwerpt en ontwikkelt de samenlevingen en steden van de toekomst. Ons werk leidt tot duurzame gebouwen, efficiënte infrastructuur en toegang tot elektriciteit en schoon water. Met 14.500 medewerkers in Europa, bieden wij onze klanten voor elke situatie de juiste expertise. Wij voeren jaarlijks projecten uit in 70 landen verspreid over de hele wereld. Sweco is Europa’s grootste ingenieursadvies- en architectenbureau, met een omzet van circa 1,7 miljard euro en is genoteerd aan de Nasdaq Stockholm.